webshop voor programma's van de boeddhistische omroep op dvd

with or without you
with or without you

With or Without You

Twee handen op één buik

De Koreaanse Maggi (88) en Chunhee (70) zijn getrouwd met dezelfde man. Chunhee was 24 toen zij als tweede vrouw bij Maggi en haar man in huis werd genomen. Om de zoon te produceren die Maggi niet meer kon baren. Een portret van een symbiose tussen twee vrouwen die elkaar de liefde en compassie geven die de maatschappij hen niet kan bieden.

Uitzenddatum: Zondag 10-5-2015 13:00 – 13:50 NPO 2
Herhaling: Vrijdag 15-5-2015 14:30-15:20 NPO 2

17.50

Beschrijving

Al meer dan 45 jaar zijn Koreaanse Maggi (88) en Chunhee (70) getrouwd met dezelfde man en delen zij samen een bed. Chunhee was 24 toen zij als tweede vrouw bij Maggi en haar man in huis werd genomen. Om de zoon te produceren die Maggi niet meer kon baren en daarmee de eer van de familie te redden. In With or Without You ontvouwt zich de bijzondere symbiose tussen de twee vrouwen. Aan elkaar geven zij de liefde en compassie, die de maatschappij hen niet kan geven.

“Je kunt je niet voorstellen hoe zwaar het leven toen was”, vertelt Maggi, terwijl zij de was opvouwt in het piepkleine woonkamertje van het plattelandshuisje waar zij en Chunhee al 45 jaar wonen. De tijd waar Maggi over praat zijn de jaren zestig. Jaren waarin haar ene zoon omkomt in een orkaan en haar andere zoon komt te overlijden als gevolg van de mazelen. Met de dood van haar zoons verliest Maggi ook haar sociale status. Het hebben van een zoon is in Korea immers de ‘plicht van elke familie’. Maggi baart daarna nog drie kinderen, maar helaas voor haar zijn het allemaal meisjes.

Om de eer van de familie te redden, komt ze uiteindelijk tot een uitzonderlijke daad. Met haar 44 jaar is Maggi te oud om zelf nog een kind te baren en dus gaat ze op zoek naar een tweede vrouw voor haar man: de 24-jarige Chunhee. Een opmerkelijke keuze, aangezien Chunhee geestelijk gehandicapt is: mentaal is ze nooit ouder geworden dan een kind van acht. Maggi betaalt de bruidsschat aan de familie van Chunhee, met in haar achterhoofd het plan om Chunhee weer terug te sturen, zodra zij de felbegeerde zoon heeft voortgebracht. Als het zover is krijgt Maggi dat echter niet over haar hart . In de Koreaanse maatschappij is weinig compassie en respect voor verstandelijk gehandicapten. Dingen die zij Chunhee wel kan geven.

De gevolgen van deze beslissing zijn nu, 36 jaar later, nog steeds zichtbaar in het leven van Maggi en Chunhee, die na de dood van hun man altijd bij elkaar zijn gebleven. Regisseur Hyuckjee Park die twee jaar lang in een huisje naast deze dames is gaan wonen, registreert met de camera de kleinste details van de liefdevolle en hechte band tussen de twee vrouwen. Maggi neemt daarbij geen blad voor de mond en vertelt openhartig, maar altijd met respect over de uitdagingen die het leven met Chunhee met zich meebrengt. Ondanks de humor en liefde waarmee het duo hun dagen doorkomt, maakt Maggi zich ook zorgen, nu ze ouder wordt en niet lang meer verwacht te leven. Hoe zal Chunhee zich straks staande houden, in een gemeenschap waar de zorg voor verstandelijk gehandicapten zo afwezig is?

Regie: Hyuckjee Park