webshop voor programma's van de boeddhistische omroep op dvd

Soefisme en Zen

Soefisme en Zen

Een inspirerende ontmoeting

Soefisme en Zen zoekt het antwoord op een vraag die niet vaak wordt gesteld: wat is de bindende factor binnen zes van de grote religieuze stromingen? Het antwoord ligt verborgen in de tempel van de Universeel Soefisme beweging. Hoe werd voormalig minister van financiën, Johan Witteveen, voorman van deze beweging? En wie zijn de mensen, die zenmeditatie moeiteloos afwisselen met soefi-rituelen?

Uitzenddatum: Zondag 18-1-2015 13:00-13:30 NPO 2
Herhaling: Vrijdag 23-1-2015 14:20-14:50 NPO 2

17.50

Beschrijving

Soefisme en Zen zoekt het antwoord op een vraag die niet vaak wordt gesteld: wat is de bindende factor binnen zes van de grote religieuze stromingen? Het antwoord ligt verborgen in de tempel van de Universeel Soefisme beweging. Hoe werd voormalig minister van financiën, Johan Witteveen, voorman van deze beweging? En wie zijn de mensen, die zenmeditatie moeiteloos afwisselen met soefi-rituelen? murad_hassil_300(1)

Wie op zondagmiddag nietsvermoedend loopt te struinen door de duinen van Katwijk, kan zomaar op een on-Nederlandse verrassing stuiten. Ergens bovenaan een duinpan staat een gebouw wat ogenschijnlijk rechtstreeks uit het Midden-Oosten is getransporteerd. Tegen een achtergrond van het oerhollandse zand en duingras vormt dit gebouw een exotisch plaatje. Het is Murad Hassil, de tempel van de Universeel Soefisme beweging, een relatief onbekende en van oorsprong islamitische stroming.

Het soefisme is een religieuze beweging die rond de 6e eeuw ontstond en haar wortels heeft in de islam. Het universeel soefisme is weer een tak binnen het soefisme. Hazrat Inayat Khan is de stichter. In de jaren twintig kwam deze Indiase muzikant op aansporing van zijn soefi-meester naar het Westen, om de boodschap van het soefisme: harmonie, schoonheid en liefde te verspreiden. Centraal in de lezingen van Khan staat het idee dat alle godsdiensten voortkomen uit dezelfde bron.

soefisme_zen_gong_300(1)Die boodschap is anno 2015 nog steeds actueel, in een maatschappij waarin de grote religies eerder lijnrecht tegenover elkaar lijken te staan. En waarin het wantrouwen naar de islam nog steeds voor veel maatschappelijke onrust zorgt. Filmmaker Sander Francken gaat daarom op zoek naar de gemene deler binnen de verschillende religies en bezoekt de tempel in Katwijk. Johan Witteveen, in de jaren zeventig minister van Financiën, is voorman van de Universeel Soefisme beweging in Nederland. Samen met zencoach Brigitte van Baren organiseert hij bijeenkomsten in de tempel rond zen en soefisme.

Aan het woord komen Johan, Brigitte en de verschillende bezoekers van de tempel. Hoe slaan deze 'universeel soefisten' de brug tussen het soefisme en boeddhisme en de schijnbaar verschillende opvattingen over God. Of: 'de essentie', 'het licht', 'die ene', of 'de boeddhanatuur'?

Regie: Sander Francken