webshop voor programma's van de boeddhistische omroep op dvd
Monk with a Camera

Monk with a Camera

Portret van Nicholas Vreeland

Nicholas Vreeland is de 'Prins Siddharta' van de 20e eeuw. Als kleinzoon van ex-Vogue hoofdredacteur Diane Vreeland leefde hij in weelde net als de historische Boeddha. Toch gaf de diplomatenzoon, dandy en getalenteerd fotograaf zijn bevoorrechte leven op, om zich te wijden aan een celibatair monnikenbestaan.

Uitzenddatum: Zondag 5-4-2015 13:00-14:00 NPO 2
Herhaling: Vrijdag 10-4-2015 14:20-15:20 NPO 2

17.50

Beschrijving

Monk with a cameraNicholas Vreeland is de ‘Prins Siddharta’ van de 20e eeuw. Als kleinzoon van ex-Vogue hoofdredacteur Diane Vreeland leefde hij in weelde net als de historische Boeddha. Toch gaf de diplomatenzoon, dandy en getalenteerd fotograaf zijn bevoorrechte leven op, om zich te wijden aan een celibatair monnikenbestaan. Monk with a camera vertelt het verhaal van hoe de fotografie uit zijn ‘oude leven’ het nieuwe monnikenleven in India mogelijk maakt.

Als zoon van een Amerikaans diplomaat en als kleinzoon van Diane Vreeland, hoofdredacteur van Vogue in de jaren zestig, beschikt Nicholas over een groot netwerk. Dankzij zijn grootmoeder wordt zijn talent voor fotografie opgemerkt en werkt Nicholas al op jonge leeftijd voor beroemde fotografen als Richard Avedon en Irving Penn. Met zijn goede smaak voor kleding, zijn strak gepolijste schoenen en trendy kapsel trekt hij de aandacht van ‘glamoureuze’ vrouwen zoals de fotografe Priscilla Ratazzi

Monk with a camera2Hoewel Nicholas alles mee lijkt te hebben, voelt hij van binnen toch onvrede. Totdat hij in New York de Tibetaans boeddhistische leraar Khyongla Rato Rinpoche ontmoet. In opdracht van de Dalai Lama kwam Rato begin jaren zestig naar Amerika, om daar het Tibetaans boeddhisme te introduceren. De ontmoeting vormt het begin van Vreelands boeddhistische pad. Als op een dag al zijn camera’s zijn gestolen uit zijn appartement vat Nicholas dit op als een signaal en gooit hij het roer om. Hij vertrekt naar India, om monnik te worden in het klooster waar ook zijn leraar vandaan komt.

Ondanks dat Nicholas volledig afstand doet van wereldse zaken, geeft zijn broer hem toch een camera mee. Nicholas heeft niet kunnen vermoeden dat juist zijn camera en de resulterende foto’s later redding bieden, wanneer de broodnodige uitbreiding van het klooster door terugtrekkende geldschieters in gevaar komt.

Aan de hand van oude foto’s, archiefbeelden, gesprekken met Nicholas en familie en vrienden, wordt duidelijk wat deze moderne Siddharta beweegt. Aan het woord komen zijn vader en broer, Richard Gere, schrijver John Avedon en zijn leraar Khyonga Rinpoche. Ook zien we hoe Nicholas in 2012 door de Dalai als eerste westerling wordt benoemt tot hoofd van het klooster, waar hij al die tijd zo hard aan gewerkt heeft.

Regie: Guido Santi & Tina Mascara