webshop voor programma's van de boeddhistische omroep op dvd

Inner Revolution

Inner Revolution

Portret van Frank Uyttebroeck

Vroeger was hij een ‘professionele klootzak’, zoals hij zelf zegt, verslaafd aan ‘egoïne’. Nu leidt Frank Uyttebroeck zijn eigen boeddhistische gemeenschap, begeleidt mensen die door pijnlijke transities gaan en verzorgt mensen in hun laatste levensfase.

Uitzenddatum: Zondag 24-5-2015 13:00 NPO 2
Herhaling: Woensdag 27-5-2015 23:55 NPO 2

17.50

Beschrijving

Vroeger was hij een ‘professionele klootzak’, zoals hij zelf zegt, verslaafd aan ‘egoïne’. Tegenwoordig leidt Frank Uyttebroeck zijn eigen boeddhistische gemeenschap Tegen de stroom in en begeleidt hij mensen die door pijnlijke transities gaan. Ook werkt hij als palliatief verzorger met mensen in hun laatste levensfase. Via Franks verhaal en dat van de mensen die hij begeleidt, zien we hoe het boeddhisme bijdraagt aan het doorbreken van onze verslavingen en gewoontepatronen.

Het huidige leven van Frank Uyttebroeck kan op het eerste gezicht niet méér verschillen met het leven dat hij twintig jaar geleden leidde.Tot ongeveer zijn dertigste werkte hij als componist en speelde hij onder andere als basgitarist in de populaire Belgische band De Kreuners. Nu is hij, zoals hij het zelf noemt, een no-nonsense zorgverlener, die mensen begeleidt bij hun veranderingsprocessen. Bescheiden en onzichtbaar werk.

Toch is Frank zelf nog steeds niet bepaald onzichtbaar. In de voetsporen van punkboeddhist Noah Levine, leidt hij de sangha Tegen de stroom in, de Hollandse tak van Noah Levine’s Against the Stream. Ook Noah overwon zijn verslavingen met behulp van boeddhistische inzichten. En tegenwoordig geeft hij zijn methode en visie door aan anderen, die op hun beurt als boeddhistisch leraar gaan werken. Frank volgt daarvoor de training van Noah in Los Angeles, probeert zijn leven vorm te geven volgens de principes van de dharma en ook ondersteunt hij anderen op hun pad.

Zo zien we hem in gesprek met Barbara Hagebeek. Zij werkt al acht jaar in de verslavingszorg en probeert met Frank haar vaste gewoonte- en denkpatronen te doorbreken. Haar liefde voor punkmuziek brengt haar in contact met Tegen de stroom in en de meditaties van Frank helpen haar bij haar innerlijke revolutie. Stijn Berends is transgender en, zo goed en kwaad als het gaat, bezig met zijn transitie van vrouw naar man. Hij wil graag rust vinden in meditatie, maar de eerste keer dat hij met Frank samen stilzit, breekt er iets; hij kan niet goed ademhalen en wordt overmand door emoties. Eline van de Kam worstelt na een zware alcoholverslaving met een ander probleem. Zij krijgt een te grote affectie voor Frank, waardoor hij de coaching staakt. Daarna stort zij zich bijna obsessief in een yoga-opleiding, gelukkig minder destructief dan alcohol.

Vergankelijkheid is een gegeven, maar de manier waarop we daarmee omgaan bepaalt de mate van ons lijden. Frank, Noah, Barbara, Stijn en Eline laten zien dat een innerlijke revolutie nodig is om met compassie, gelijkmoedigheid en liefdevolle vriendelijkheid de soms pijnlijke realiteit onder ogen te zien.

Regie: Julia Strijland