webshop voor programma's van de boeddhistische omroep op dvd

Het Innerlijk Landschap

Het Innerlijk Landschap

Portret van componist Guo Wenjing en zijn opera Si fan

Terwijl in het moderne China de culturele tradities steeds meer verdwijnen, vraagt de hedendaagse Chinese componist Guo Wenjing zichzelf af: hoe moet een kunstenaar met deze tendens omgaan? Speciaal voor het Nieuw Ensemble componeerde Guo een kameropera, Si Fan (Liefdesverlangen). Het innerlijk landschap toont het ontstaan en de context van Si Fan.

Uitzenddatum: Dinsdag 16-6-2015 23:00 NPO 2
Herhaling: Vrijdag 19-6-2015 11:30 NPO 2

17.50

Beschrijving

Terwijl in het moderne China de culturele tradities steeds meer verdwijnen, vraagt de hedendaagse Chinese componist Guo Wenjing zichzelf af: hoe moet een kunstenaar met deze tendens omgaan? Speciaal voor het Nieuw Ensemble componeerde Guo een kameropera, Si Fan (Liefdesverlangen), waarin hij de traditionele opera van zijn geboortestreek Sichuan combineert met zijn eigen muziek. Ster-zangeres van de Sichuan opera, Shen Tiemei, heeft de hoofdrol in de opera. Het innerlijk landschap toont het ontstaan en de context van Si Fan.

Op het Holland Festival vindt eerder deze avond, om 20:30 uur, een speciale vertoning plaats van Het innerlijk landschap in Muziekgebouw aan ’t IJ, begeleid door live muziek en gevolgd door de door Guo gecomponeerde kameropera Si Fan.

Het innerlijk landschap
Eén van de belangrijkste moderne Chinese componisten, Guo Wenjing, voelt zich sterk verbonden met de culturele traditie van zijn land. Hij gelooft er sterk in dat we het verleden moeten leren kennen om een toekomst te kunnen bouwen. Met de voor het Nieuw Ensemble gecomponeerde kameropera Si Fan probeert hij het traditionele en het moderne China en Oost en West dichter bij elkaar te brengen. In Het innerlijk landschap toont regisseur Frank Scheffer het ontstaan van deze compositie en schets hij een beeld van de tegenstellingen die het leven in het huidige China beheersen: traditie versus de moderne werkelijkheid, stad versus platteland, Oost versus West. Hij toont daarbij zowel het hedendaagse leven van Guo als componist en docent in Beijing als zijn geboorteprovincie Sichuan vol indrukwekkende natuur én eeuwenoude folklore.

Guo Wenjing
Guo Wenjing (Chongqing, 1956) werd opgeleid aan het Centraal Muziek-Conservatorium in Peking en was een van de leden van de beroemde Class of ’78 (met o.a. componisten Zhou Long, Chen Yi, Tan Dun en Chen Qigang). Tussen 1993 en 2003 componeerde Guo diverse werken voor traditionele Chinese instrumenten en ensembles, waaronder twee trio’s voor Chinese operagongs. Daarnaast omvat zijn oeuvre concerten voor de Chinese viool (erhu), de bamboefluit en een opera gebaseerd op het leven van dichter Li Bai, die leefde en werkte in de tijd van de Tang-dynastie. Hij componeerde de soundtrack voor verschillende films, waaronder Blush (1994), In the Heat of the Sun (1994) en Riding Alone for Thousands of Miles (Zhang Yimou, 2005). Zijn muziek was tevens te horen tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in 2008.

Regie: Frank Scheffer