webshop voor programma's van de boeddhistische omroep op dvd
Good Things Await

Good Things Await

Bioboer in het nauw

Een pil naar verlichting? Een game waarin je de onderlinge verbondenheid van alles ervaart? Geen uitvinding wordt geweerd tijdens de jaarlijkse Buddhist Geeks Conference. Innovators, leraren en beoefenaars over hoe technologie kan helpen op het pad naar verlichting.

Uitzenddatum: Zondag 1-2-2015 13:00-14:00 NPO 2
Herhaling: Vrijdag 6-2-2015 14:20-15:20 NPO 2

17.50

Beschrijving

Niels Stokholm (79) is een van de weinige boeren in Denemarken die werkt via de principes van biodynamische landbouw. Zijn producten behoren tot de top van de wereld en levert onder andere aan het beste restaurant ter wereld: NOMA in Kopenhagen. Toch is niet iedereen enthousiast over zijn holistische methode. Na een bezoek van de Deense autoriteiten, dreigt Niels zijn licentie tot veehouderij te verliezen.
GTA_Nielsloopt_300
Niels Stokholm is 79 jaar oud. Samen met zijn vrouw Rita runt hij al ruim 30 jaar de boerderij Thorshøjgård, waar alles gebaseerd is op de principes van biodynamische landbouw. Alle praktische beslissingen maakt Niels in harmonie met de natuur en met respect voor de dieren. Hij noemt zijn koeien bij naam en heeft een sterke band met hen allemaal. De kalender die hij aanhoudt om te zaaien en te planten, is gestoeld op de bewegingen van de sterren en de planeten. Deze holistische methode van werken levert een aantal van de beste en meest gewilde producten ter wereld op. Het beste restaurant ter wereld (NOMA in Denemarken) en veel beroemde Deense chefs kopen hun groenten en vlees bij Niels.

Desondanks moet Niels het gevecht aan met de standaard EU-restricties en veelvoorkomende controles, bedoeld om het welzijn van de dieren in de gaten te houden. De boetes en de rechtszaken die daarmee gepaard gaan, zouden het einde van de boerderij betekenen. Niels en Rita hebben geen medewerkers en zijn afhankelijk van de vrijwilligers die af en toe komen aanwaaien vanuit heel Europa. Zonder deze hulp lijkt het voor het echtpaar onmogelijk de boerderij draaiende te houden. Tegelijkertijd voeren ze een hardnekkige strijd met de autoriteiten om het voortbestaan van de boerderij te waarborgen.

GTA_Niels_koe_300Dat wij als mensen niet op onszelf staan, maar dat alles onderling met elkaar samenhangt is een belangrijk principe binnen het boeddhisme. Dit principe komt ook terug in de manier waarop Niels landbouw bedrijft: met respect voor de natuur, de dieren, de seizoenen en de vrijwilligers die hem dagelijks bijstaan. Good Things Await laat zien dat het omarmen van deze principes niet per sé makkelijk is, maar toont ook de positieve gevolgen van een holistische benadering van landbouw.

Regie: Phie Ambo