webshop voor programma's van de boeddhistische omroep op dvd
Georgica

Georgica

De drie vergiften: onwetendheid

De Nederlandse boer en politicus Sicco Mansholt, als minister en eurocommissaris van Landbouw na de Tweede Wereldoorlog groot pleitbezorger van grootschalige landbouw, kreeg in zijn nadagen spijt van zijn beleid. Op zijn sterfbed zou hij Vergilius’ klassieke lofzang Georgica hebben gelezen. Wat vinden moderne boeren van deze lofzang?

Uitzenddatum: Donderdag 16-4-2015 23:00-24:00 NPO 2
Herhaling: Zaterdag 16-5-2015 10:15-11:15 NPO 2

17.50

Beschrijving

Al het menselijk lijden heeft volgens de Boeddha drie oorzaken: woede, verlangen en onwetendheid. Boeddha noemde deze emoties: de drie vergiften. Drie filmmakers geven elk hun visie op een van de vergiften.

Bekijk de trailer:

De Nederlandse boer en politicus Sicco Mansholt was als minister en eurocommissaris van Landbouw na de Tweede Wereldoorlog groot pleitbezorger van grootschalige landbouw. In zijn nadagen kreeg hij spijt van zijn beleid. Op zijn sterfbed zou hij Vergilius’ klassieke lofzang Georgica hebben gelezen, waaruit hij lessen haalde over de verhouding van de mens tot de natuur.

Wat vinden moderne boeren van deze lofzang? Sommige dingen zijn hetzelfde gebleven: de seizoenen, de grond en het weer. Maar verhalen over wat er is veranderd komen ook naar boven. Gaandeweg wordt het de kijker duidelijk hoe weinig wij nog weten over de herkomst van ons voedsel, de impact van de massaproductie en de werkelijkheid die schuilt achter genetisch gemanipuleerd voedsel. In hoeverre beseffen wij als consument nog onze afhankelijkheid van de aarde en onze plaats in het geheel?

Regie: Katelijne Schrama