webshop voor programma's van de boeddhistische omroep op dvd

Two Raging Grannies

Two Raging Grannies

Is perpetual economic growth possible?

Gewapend met een flinke dosis humor en een bewonderenswaardige levenslust trekken Shirley (85) en Hinda (91) op hun scootmobiel door de Verenigde Staten. Op zoek naar antwoorden op hun vragen over de huidige economie: hoe werkt economische groei? En hoe duurzaam is het om dit na te blijven streven?

Uitzenddatum: Zondag 28-12-2014 16:00 – 16:50 NPO 2
Herhaling: Woensdag 11-3-2015 23:05 – 24:05 NPO 2

17.50

Beschrijving

Gewapend met een flinke dosis humor en een bewonderenswaardige levenslust trekken Shirley (85) en Hilda (91) op hun scootmobiel door de Verenigde Staten. Op zoek naar antwoorden op hun vragen over de huidige economie: hoe werkt economische groei? En hoe duurzaam is het om dit na te blijven streven? Daarbij wordt de westerse ideologie om altijd maar geld uit te blijven geven, te winkelen en te consumeren flink aan de kaak gesteld.

Shirley en Hinda zijn beide geboren in de jaren ’20 van de vorige eeuw. Hun lichamen vertonen inmiddels de nodige tekenen van ouderdom, maar hun geest is scherper dan ooit. Wat begint als een simpele onderlinge discussie over economie, groeit al snel uit tot een ware kruistocht, die hen dwars door de Verenigde Staten leidt. Ze duiken de schoolbanken weer in, worden ‘ouderwets’ uit de klas gestuurd, gaan het podium op tijdens een congres op Wall Street en worden zelf met de dood bedreigd. Toch houden ze vast aan hun missie: de wereld tonen waar het mis ging met de westerse economie. Hoe meer ze in het onderwerp duiken, des te meer ze zich beginnen af te vragen of de oplossingen die de samenleving hen voorhoudt om de groeiende schulden en werkloosheid tot een halt te roepen wel werkt. Is het inderdaad slim om maar geld uit te blijven geven?

tv_Two_Raging_Grannies_02_3Geïnspireerd door een speech van Robert F. Kennedy over de echte waarde van het Bruto Nationaal Product, zijn Shirley en Hinda vastbesloten om te leren hoe economie werkt. In hun reis groeit hun bewustzijn over de vernietigende kracht die de economische groei heeft op de wereld en al het leven op de planeet. Maar nog meer dan dat groeit hun motivatie om een betere wereld achter te laten voor hun kleinkinderen en mensen van de problemen op deze aarde bewust te maken.

Regisseur Håvard Bustnes: “De reis van deze ‘unusual suspects’ is af en toe zeer ontmoedigend. Shirley en Hinda worden vanwege hun leeftijd – en het feit dat zij zich als gewone burgers bezighouden met zoiets ingewikkelds als macro-economie – vaak niet eens serieus genomen. Terwijl ze proberen mensen aan te zetten om kritisch na te denken over de duurzaamheid van constante economische groei, worden ze uit collegezalen gezet, uitgelachen bij een presentatie op Wall Street en bedreigd door beveiligers. Met Two Raging Grannies hoop ik niet alleen de economische discussie, maar ook die over ouderdom open te breken. Ik was diep geraakt door de energie van Shirley en Hinda. Als ik ooit half zo stoer word als deze dames, ben ik niet bang oud te worden.”