webshop voor programma's van de boeddhistische omroep op dvd
The Four Noble Truths

The Four Noble Truths

Het lijden onder de loep

Uitzenddatum: Zondag 8-6-2014 14:00 – 15:00 ned. 2
Herhaling: Zaterdag 14-6-2014 9:30 – 10:30 ned. 2

17.50

Beschrijving

bootganges_300(1)De Boeddha formuleerde 2500 jaar geleden ‘vier edele waarheden’ over het lijden en wat je daar aan kunt doen. Maar is zijn oplossing nog wel passend, in deze hectische tijden? Twintig vrije denkers, waaronder Paul Scheffer, kwamen dit voorjaar in India samen om een antwoord te vinden op deze vraag.

Waarom is het leven nooit zoals we het zouden willen? Waarom blijft het altijd maar piepen en knarsen en voelt het leven soms zelfs ondraaglijk? Ook 2500 jaar geleden al stelden mensen zichzelf deze vragen. Boeddha vond er in de ‘vier edele waarheden’ een antwoord op tijdens zijn meditaties onder de Bodhiboom in India, waar hij verlicht raakte. In Sarnath sprak hij tijdens zijn eerste lezing deze waarheden uit: er is lijden, dat lijden heeft een oorzaak, en die oorzaak kan worden opgeheven, met behulp van het achtvoudig pad.

Sugata_Mitra_300Inzichten die al eeuwenlang meegaan, maar zijn ze nog wel passend in deze hectische tijden? In het Sarnath International Nyingma Institute, opgericht om oost en west dichter bij elkaar te brengen, kwamen twintig bijzondere mensen gedurende vijf dagen bijeen. Hier deelden ze hun eigen leed en hun inzicht in hoe daar mee om te gaan volgens het principe van de ‘vier edele waarheden’. Onder hen waren onder andere Paul Scheffer – hoogleraar Europese Studies,  Joseph Antony – een Indiase mysticus die al vijftien jaar door India rondzwerft, Sugata Mitra — TED Talk Prize winnaar 2013 en het echtpaar Sandra Alderden en Santi Bounesthisane, beiden leerlingen van Thich Nhat Hanh.

We volgen en spreken de denkers tijdens hun verblijf en hun bezoek aan het hertenpark in Sarnath, waar Boeddha’s leerrede werd uitgesproken. De rode draad in The Four Noble Truths is het Pali woord ‘dukha’, wat letterlijk een aanlopende wagenas betekent. Het resulterende piepen en knarsen blijkt door iedereen verschillend te worden ervaren, maar met de troostrijke overeenkomst dat niemand alleen is in dat lijden.

Bekijk de trailer