webshop voor programma's van de boeddhistische omroep op dvd

Planet of Snail

Planet of Snail

Portret van een doof-blinde dichter

Uitzenddatum: Zondag 16-3-2014 14:00 – 15:30 ned. 2
Herhaling: Zaterdag 22-3-2014 9:30 – 11:00 ned. 2

17.50

Beschrijving

“In the beginning there was darkness and silence. The darkness and silence were with God. When I came into existence, they came to me.”

Planet of SnailDoor een ernstige koortsaanval raakt Young-Chan op jonge leeftijd zijn gehoor en gezichtsvermogen kwijt. Sindsdien beweegt hij zich voort in de wereld door middel van zijn tastzin. Maar dat gaat langzaam, net zo langzaam als een slak, vindt hij zelf. Hij vergelijkt zijn situatie ook wel met die van de astronaut, op drift in een eindeloze ruimte.

Young-Chan voelt zich door zijn handicap afgesloten van de wereld. Zijn vrouw Soon-Ho, die door een afwijking in haar wevelkolom niet boven de heupen van haar man uitkomt, is zijn enige contact met de buitenwereld. Met Soon-Ho communiceert hij volgens de vierhandengebarentaal, waarbij de geliefden praten door woorden te ‘tikken’ op elkaars handen. Zo biedt Soon-Ho een venster op de buitenwereld die tot dan toe gesloten bleef voor Young-Chan. Hij gaat met haar sleeën, zwemmen, schrijft essays, gedichten en zelfs een toneelstuk.

Maar het leven is nog niet vrij, want waar hij ook naartoe gaat, Soon-Ho moet mee als zijn tolk en gids. Tijdens een gesprek met een maatschappelijk werker beseft het stel dat ze geen garantie hebben dat hun relatie eeuwig is. Na veertig jaar moet Young-Chan leren zelfstandig te lopen met een blindenstok. Terwijl Soon-Ho voor het eerst in hun huwelijk alleen thuis blijft, gaat Young-Chan het avontuur tegemoet.

Regisseur Yi Seung-jun  volgt hem met zijn camera, waarbij vooral Young-Chan’s liefde voor de natuur voelbaar in beeld wordt gebracht. Planet of Snail is niet alleen een liefdesverhaal, maar ook een portret over metacommunicatie en pure gewaarwording, zonder woorden.