webshop voor programma's van de boeddhistische omroep op dvd

Onder de hemel is men thuis

Onder de hemel is men thuis

Zen Peacemakers in Nederland

Uitzenddatum: Zondag 13-4-2014 14:00 – 15:00 ned. 2
Herhaling: Zaterdag 19-4-2014 9:30 – 10:30 ned. 2

17.50

Beschrijving

Petra HubbelingPetra Hubbeling had lang blond haar, een glansrijke carrière en een statige stadsboederij in Vianen. Na een ingrijpende gebeurtenis in haar leven merkte ze dat de rol die ze speelde haar niet meer paste. Ze stopte met haar baan, werd monnik en verkocht haar huis. Met slechts haar laptop en een zwarte stationcar leeft de voormalige zakenvrouw
tegenwoordig een zwervend bestaan. Tegelijkertijd is ze bezig een Zen Peacemakers organisatie in de Lage Landen op te zetten. Hoe ziet dit leven eruit? En hoe komt een mens tot zulke radicale keuzes?

“Men is ‘thuis’. Onder de hemel is men thuis. Op iedere plek van deze aarde is men ‘thuis’ wanneer men alles in zich draagt.”. 

Naar aanleiding van dit fragment uit het boek van de Joodse schrijfster Etty Hillesum (1914-1943) besloot Petra Hubbeling te gaan zwerven om te onderzoeken wat zij eigenlijk in zich draagt, zonder carrière, man, huis en spullen. Zelfs haar fotoalbums heeft ze weggegooid. Sinds mei 2011 heeft Petra geen vaste verblijfplaats en past ze op huizen van mensen die op reis zijn. Met haar zwarte stationcar, een paar koffers en haar laptop trekt ze door het land. ‘Eenzaam ja, maar niet alleen’ zegt Petra. Niet voor niets is haar boeddhistische naam ‘Shinsi’ dat ‘standvastig voornemen’ betekent.

Petra in BrusselPetra is vastberaden om haar leven te wijden aan het geëngageerde boeddhisme, nadat ze tijdens een retraite in Auschwitz in contact kwam met de Zen Peacemakers. Bij deze beweging, opgericht door zenboeddhist Bernie Glassman staat het niet-weten, het opgeven van vaste ideeën voorop. In september 2013 legde Petra Hubbeling de Zen Peacemakersgeloften af. Het geëngageerde boeddhisme van de Zen Peacemakers lijkt haar op het lijf geschreven. Door een vragend leven te leiden, een bestaan van niet-weten, probeert Petra te zien wat er echt is. Dit betekent: kijken naar zowel het leed als de schoonheid van het leven. Vanuit deze houding volgt liefdevolle actie. Zo werken de Peacemakers aan vrede met zichzelf en hun omgeving en zetten ze zich in voor zwakkeren in de samenleving.

In deze film van Ulrike Helmer gaan we met Petra mee op zwerftocht door Nederland. Ondertussen zien we hoe ze bezig is vanuit haar logeeradressen de Peacemakers organisatie van de grond te krijgen. Boeddhist of niet, ze blijft in hart en nieren de zakenvrouw en ondernemer die graag tot actie wil overgaan en resultaat wil boeken.