webshop voor programma's van de boeddhistische omroep op dvd

Modern Monks (deel 2)

Modern Monks (deel 2)

De wens

Meester Kosen draagt de soto-zen traditie uit in Europa en Zuid-Amerika, in de voetsporen van meester Taisen Deshimaru uit Japan. Stilzitten in lotushouding is de kern van deze boeddhistische traditie. Binnen de muren van zijn tempel ziet Stéphane dan ook streng toe op het naleven daarvan. Daarbuiten hanteert hij geen regels. Ook al drink je of heb je een seksueel leven, wat Stéphane betreft is het prima te combineren met een leven als monnik of non.Zen_300

Angie Lau is danseres bij het modern dansgezelschap Anouk. Zij speelt in de voorstelling Trust, waarin is te zien hoe mensen verstrikt kunnen raken in de onzekerheden van het leven. Al vanaf jonge leeftijd heeft Angie de wens om te ontsnappen aan de angst, het wantrouwen en de hardheid, die zij in de volwassen wereld om haar heen ziet. Christophe Desmur kreeg drie jaar geleden de meesteroverdracht van Stéphane Thibaut. Ook hij heeft als kind al de wens om uit te stijgen boven het alledaagse en vindt zijn antwoorden in de beoefening van zazen. Als kalligraaf en sinoloog kalligrafeert hij de rakusu van Angie, een Japanse versiersel dat op de borst wordt gedragen en die zij tijdens haar bodhisattva wijding ontvangt.

Wat beweegt deze autonome individuen om hun meester Kosen jarenlang te volgen? Modern Monks toont de zin en onzin van zen en het leven. Het onthullende portret laat zien dat er geen blauwdruk is voor het monnikschap anno 2014.

Regie: Julia Strijland

Bekijk hier de trailer

12.50

Beschrijving

26 oktober, 14:00, NPO2