webshop voor programma's van de boeddhistische omroep op dvd
Modern Monks (deel 1)

Modern Monks (deel 1)

De passie

In het drieluik Modern Monks zien we zeven verschillende monniken en nonnen die dezelfde zenmeester volgen: meester Kosen, ook wel Stéphane Thibaut. De geportretteerden leven volgens de dharma, de boeddhistische leer en combineren dat met hun dagelijks reilen en zeilen. Soms gaat dat goed. Soms iets minder.

Deel 1 – De passie, 12 oktober, 14:00, NPO2MODERN_MONKS_FRED_01
Deel 2 – De wens: 26 oktober, 14:00, NPO2
Deel 3 – De uitdaging: 9 november, 14:00, NPO2

Aflevering 1: De passie
Meester Kosen draagt de soto-zen traditie uit in Europa en Zuid-Amerika, in de voetsporen van meester Taisen Deshimaru uit Japan. Stilzitten in lotushouding is de kern van deze boeddhistische traditie. Binnen de muren van zijn tempel ziet Stéphane dan ook streng toe op het naleven daarvan. Daarbuiten hanteert hij geen regels. Ook al drink je of heb je een seksueel leven, wat Stéphane betreft is het prima te combineren met een leven als monnik of non.

De combinatie zen en passie ligt op het eerste gezicht niet voor de hand. Toch hebben Josy en Stéphane Thibaut, moeder en zoon een enorme passie voor dit leven. Stéphane ontdekte in zijn jeugd het soto-zenboeddhisme via een Japanse leraar, Taisen Deshimaru. Hij was direct gegrepen door de kracht van de beoefening en de schoonheid van het in stilte aanwezig zijn in het hier en nu. Zijn moeder volgde een paar jaar later. Net als Paula Femenias en Fred Gruau, die al jaren lang trouwe leerlingen zijn van Stéphane. Zij hebben elkaar ontmoet via de zen en hebben nu twee jonge kinderen. Paula staat op het punt de shiho te ontvangen, oftewel het zenmeesterschap.

Wat beweegt deze autonome individuen om hun meester Kosen jarenlang te volgen? Modern Monks toont de zin en onzin van zen en het leven. Het onthullende portret laat zien dat er geen blauwdruk is voor het monnikschap anno 2014.

Regie: Julia Strijland

 

12.50

Beschrijving

Uitzenddatum: Zondag 12-10-2014 14:00 – 14:30 NPO 2
Herhaling: Zaterdag 18-10-2014 10:00 – 10:30 NPO 2