webshop voor programma's van de boeddhistische omroep op dvd

Demonen van de nieuwe vrijheid

Demonen van de nieuwe vrijheid

Strijd voor de toekomst van Myanmar

Myanmar is eind 2011 nog maar net bevrijd van de militaire dictatuur, als er een nieuwe vete oplaait tussen de boeddhistische meerderheid en de moslim minderheid. Gewelddadigheden die voortduren en afgelopen juli wederom 2 doden tot gevolg hadden. De 25-jarige activist en filmmaker Htuu Lou Rae en de 56-jarige boeddhistische monnik U Panda Wathra komen in actie.

Eind 2011 werd de wereldberoemde oppositieleider Aung San Suu Kyi na tientallen jaren huisarrest vrijgelaten. In april 2012 volgden de eerste vrije verkiezingen. Deze onverwachte nieuwe vrijheid maakte het ook mogelijk dat een oude vete tussen de boeddhistische meerderheid en de moslim minderheid kon opspelen. Allereerst in West-Myanmar, waar Bengaalse moslims en een boeddhistische etnische minderheid al sinds begin vorige eeuw elkaar naar het leven staan.

Monnik_U_Panda_met_zijn_kat_300
Maar in 2013 verspreidde het geweld tegen moslims zich over het hele land. Onder het toeziend oog van een groep extreme boeddhistische monniken, worden tientallen moslims vermoord en duizenden ontheemd. Hoewel de autoriteiten, met de hulp van boeddhistische monniken, inmiddels religieus geweld in de kiem proberen te smoren, zijn er nog steeds incidenten. Zo vielen er op 2 juli 2014 nog twee doden tijdens antimoslim rellen in Mandalay, de tweede stad van Myanmar.

In de film gaat regisseur Kay Mastenbroek op zoek naar oorzaken en gevolgen van het plotseling opgelaaide antimoslim sentiment. Daarvoor volgt hij twee mannen die ieder op hun manier actie voeren tegen het religieuze geweld. De 25-jarige activist en filmmaker Htuu Lou Rae en de 56-jarige boeddhistische monnik U Panda Wathra.
tv_demonen_02_300
Htuu begon in de zomer van 2013 met zijn Coexist campagne en maakt nu een documentaire over de daders en slachtoffers van het religieuze conflict. Zijn belangrijkste doel is een interview met U Wirathu. Deze monnik werd in het buitenland het gezicht van het boeddhistische geweld toen hij de voorpagina van Time Magazine haalde met de kop “Buddhist Terror”. U Panda wil dat de boeddhistische gemeenschap de rijen sluit en het geweld tegen moslims definitief afzweert.

In de stijl van een roadtrip volgt Mastenbroek de beide mannen in hun strijd. Aan het einde van de film kruisen de wegen van U Panda en Htuu elkaar en zal blijken of hun missie een succes is.

Regie: Kay Mastenbroek

Bekijk hier de trailer:

17.50

Beschrijving

Uitzenddatum: Zondag 31-8-2014 14:00 – 15:00 NPO 2
Herhaling: Zaterdag 6-9-2014 9:30 – 10:30 NPO 2