webshop voor programma's van de boeddhistische omroep op dvd

De dalai lama in Nederland 2014

De dalai lama in Nederland 2014

Hoogtepunten en een interview

Uitzenddatum: Zondag 18-5-2014 14:00 – 15:00 ned. 2
Herhaling: Zaterdag 24-5-2014 9:30 – 10:30 ned. 2

17.50

Beschrijving

Van 10 tot en met 12 mei was de dalai lama in Nederland, wat leidde tot een uitverkocht Ahoy. De documentaire Dalai lama in Nederland toont de hoogtepunten van zijn lezingen en een interview met de spiritueel leider.

In zijn boek Vrij van religie pleit de dalai lama voor de ‘educatie van het hart’, de ontwikkeling van universele waarden, die moet plaatsvinden voorbij de grenzen van religie. Niet alleen in het jeugdonderwijs, maar in de samenleving als geheel. Wat betekent dit concreet en hoe integreren wij deze waarden in onze samenleving?

Hierover sprak de dalai lama uitgebreid in zijn lezing ‘Welzijn, Wijsheid en Compassie‘, en tijdens deboeddhistische les, bijgewoond door meer dan 11.500 mensen. De hoogtepunten zijn terug te zien in de documentaire. Daarnaast sprak oud-tafeltenniskampioen Bettine Vriesekoop met de Tibetaanse leider in zijn hotel. Het interview ging onder andere over China. De belangrijke les die de dalai lama van de chinezen heeft geleerd: “Je vijand is je beste leraar.”

Liveblog op Bodhitv

Van politiek vluchteling is de Dalai Lama wereldwijd uitgegroeid tot spiritueel idool. Wat maakt hem zo populair? En wat betekent hij voor jonge boeddhisten in Nederland? Studenten van de Fontys Hogeschool voor Journalistiek maakten drie videoportretten van ‘Dalai Lama-fans’, waaronder de ‘happy hardcore DJ’ Ramon Roelofs, die sinds kort ook zenleraar is. De geportretteerden zijn alle drie beoefenaars uit verschillende boeddhistische tradities. Ook hield Bodhitv een liveblog bij tijdens de dag. Bekijk het op Bodhitv.