webshop voor programma's van de boeddhistische omroep op dvd
Boeddha in de linie

Boeddha in de linie

Isolement als inspiratie

Mark_meditatie_waterkant_300Vier door het boeddhisme geïnspireerde kunstenaars trekken zich twee weken terug in een fort aan de Lek. Wat is de invloed van de omgeving op de mens en op de kunstenaar?
Langs de rivier de Lek, in de uiterwaarden, ligt het fortWerk aan het Spoel. Kusntenaars Leen Kaldenberg,Airco CaravanRaoul Deleo en Mark Schalken reisden af naar deze plek om zich twee weken terug te trekken. Alle vier, op geheel eigen wijze, geïnspireerd door het boeddhisme.

Grote thema’s als vergankelijkheid en leegte zijn duidelijk herkenbaar in het werk van Leen Kaldenberg en Raoul Deleo. Op de dag dat Wilders om minder Marokkanen scandeerde liep Airco Caravan gehuld in een felblauwe  boerka over de Lekdijk in Culemborg. De vierde kunstenaar, Mark Schalken maakte met wilgentenen krachtige en kwetsbare installaties.

web_boeddha_in_de_linie630
Het doel van het project is niet alleen om na veertien dagen met een prachtig kunstwerk het atelier te verlaten. Het gaat vooral om de confrontatie met zichzelf, het werk, de natuur. Gedurende hun verblijf werken de kunstenaars in een relatief isolement. De enige onderbreking van het isolement is filmmaker Emil van Zuylen, die de kunstenaars volgde tijdens dit experiment. Wat doen de stilte en het natuurgeweld met de kunstenaar? Verlangt hij of zij na drie dagen bleek van ellende naar huis? Of wordt de geest één met de prachtige omgeving ? En wat is de relatie tussen kunst, beoefening en meditatie?

Bekijk hier de trailer

17.50

Beschrijving

Uitzenddatum: Zondag 14-9-2014 16:00 – 17:00 NPO 2
Herhaling: Zaterdag 20-9-2014 9:30 – 10:30 NPO 2