webshop voor programma's van de boeddhistische omroep op dvd
An Uncommon King

An Uncommon King

Leider van een verlichte samenleving

Uitzenddatum: Zondag 2-2-2014 14:00 – 15:00 ned. 2
Herhaling: Zaterdag 8-2-2014 9:30 – 10:30 ned. 2

17.50

Beschrijving

Portret van Sakyong Mipham Rinpoche, zoon en opvolger van de charismatische Trungpa Rinpoche, de man die met Shambhala een van de meest toonaangevende Tibetaans boeddhistische bewegingen in het Westen oprichtte.

Sakyong Mipham Rinpoche bekleedt een paar bijzondere posities tegelijkertijd. Hij is hoofd van Shambhala, een van de meest toonaangevende Tibetaans boeddhistische bewegingen in het Westen. Daarnaast wordt hij gezien als de incarnatie van een belangrijk boeddhistisch leraar uit de 19e eeuw, en is hij ook nog eens zoon van Trungpa Rinpoche. Maar toch, het meest ongewone aan het koningschap van de jonge Tibetaans boeddhistisch leraar is misschien wel dat hij zo gewoon is.

Sakyong wordt in 1962 geboren in India, als zoon van de boeddhistisch leraar Chögyam Trungpa Rinpoche. An Uncommon King begint echter al voor zijn geboorte, met beelden van zijn – toen pas 20-jarige – vader, die in 1959 zijn vaderland Tibet ontvlucht. Sakyong is pas acht wanneer het gezin verder naar het Westen trekt. Eerst naar Engeland, en dan verder naar de Verenigde Staten. Hier wordt hij intensief opgeleid binnen het Tibetaans boeddhisme en ziet hij de ster van zijn charismatische vader rijzen als boeddhistisch leraar, en oprichter van Shambhala, de organisatie waarmee zijn vader het Tibetaans boeddhisme in het Westen verspreidde.

Dankzij de kilometers film die cameraman James Hoagland gedurende vele jaren van Sakyong maakte, zien we alle belangrijke momenten in zijn leven voorbij komen. De emigratie naar het Westen, zijn boeddhistische training, de dood van zijn vader in 1987, zijn kroning als ‘sakyong’ in 1995, waarmee hij het leiderschap over Shambhala van zijn vader overnam, de ontmoeting met zijn vrouw, de komst van hun eerste kind en de vele marathons die de sportieve koning wereldwijd liep voor het goede doel.

Met deze beelden smeedt regisseur Johanna Lunn een portret van een koning die niet zozeer onderdanen heeft, maar beoefenaars. Van een leraar die niet alleen persoonlijke bevrijding nastreeft, maar zich des te meer inzet voor een verlichte samenleving als geheel.

Trailer