webshop voor programma's van de boeddhistische omroep op dvd

Zen Brush Mind

Zen Brush Mind

Leven en werk van Kazuaki Tanahashi

Uitzenddatum: Zondag 27-10-2013 14:00 – 15:00 ned. 2
Herhaling: Zaterdag 2-11-2013 09:30 – 10:30 ned. 2

17.50

Beschrijving

Zen brush mindKazuaki Tanahashi is zenmeester, schilder, kalligraaf, schrijver, vertaler en vredesactivist. Eclectisch, inderdaad, maar zelf zegt hij; ‘Als ik schilder, schilder ik, en als ik schrijf, schrijf ik’.
Tanahashi is geboren en getogen in Japan, woont sinds 1977 in Californië, maar reist ook de hele wereld rond met zijn exposities en kalligrafie-workshops. Hij is wereldberoemd als vertaler van de filosoof Dogen, de 13e-eeuwse grondlegger van soto-zen, de zentraditie zoals de meeste mensen in het Westen die kennen. Daarnaast was Tanahashi leerling van Morihei Ueshiba, de oprichter van de Japanse krijgskunst Aikido, wiens invloed duidelijk zichtbaar is in de manier waarop Kaz zijn penselen hanteert.

Zen brush mindSinds hij zich in 1977 in Californië vestigde is de rode draad van zijn leven en werk de dialoog tussen Oost en West. Met als belangrijkste agendapunt: wereldwijde vrede. De film legt de drijfveren bloot van zijn activisme, in het bijzonder via de moeizame relatie met zijn vader, een hoge militair in het Japanse leger in de Tweede Wereldoorlog. Zo zien we hoe Kaz geëmotioneerd raakt als hij herinneringen ophaalt van zijn jeugd, waarin hij met eigen ogen de gruwelijkheden van de oorlog aanschouwde. En vertelt hij hoe hij vervolgens geheel tegen alle verwachtingen in het pad van de vrede en de zen koos.

Ook vertellen verschillende zenmeesters en andere getuigen vertellen over het belang van Tanahasi’s werk. Zijn vrouw komt aan het woord, maar ook zijn zoon die op zijn beurt helemaal niets met boeddhisme heeft en net als zijn vader zijn eigen weg gaat. Zo toont dit portret naast de charismatische en droogkomische zenmeester vooral de mens achter de penseel.

Bekijk ook een fotoserie met werken van Tanahashi op onze Facebook-pagina of op  Google+
Portretten van Tanahashi gemaakt door Mitsue Nagase.