webshop voor programma's van de boeddhistische omroep op dvd
Yangsi

Yangsi

Bij reïncarnatie begint het pas

Uitzenddatum: Zondag 10-2-2013 14:00 – 15:00 ned. 2
Herhaling: Zaterdag 16-2-2013 09:30 – 10:30 ned. 2

17.50

Beschrijving

YangsiStel je voor. Je bent een Tibetaanse kleuter en men vertelt je dat je in je vorige leven een beroemde boeddhistische leraar bent geweest. Wat gebeurt er dan? Het overkwam Yangsi, die als vierjarige in het bijzijn van duizenden mensen gekroond werd als de nieuwe incarnatie van Dilgo Khyenste Rinpoche, een van de belangrijkste twintigste-eeuwse meesters van het Tibetaans boeddhisme. Regisseur Mark Elliott volgde Yangsi van zijn vierde tot zijn achttiende; van zijn ‘ontdekking’ tot aan het begin van zijn rol als publieke leraar die, net als zijn vorige incarnatie, de wereld rondreist.

YangsiDit intieme portret werd grotendeels gefilmd in Bhutan en in Nepal. We volgen Yangsi tijdens zijn traditionele en rituele opleiding. Maar ook tijdens familiebezoekjes, en zelfs bij de overdracht van geheime tantrische beoefeningen. Onder zijn mentors bevinden zich Dzongsar Khyentse Rinpoche, regisseur van de film The Cup, Sogyal Rinpoche, schrijver van het Tibetaanse Boek van Leven en Sterven en fotograaf en schrijver Matthieu Ricard – die overigens zelf ook les gekregen hadden van Yangsi’s vorige incarnatie.

Yangsi is een bijzonder verhaal over volwassen worden op het scherp tussen traditie en moderniteit. Gevoed door moederliefde en tantrische initiaties, gevormd door studie en menselijke relaties, en zoals voor iedereen in een mix van streven en tekortkomingen. Een verhaal over de toewijding aan het leven.

Regie/scenario/camera/productie: Mark Elliott
Met: Z.H. de Dalai Lama, Z.H. Dilgo Khyentse Rinpoche, Kyabje Trulshik Rinpoche, Yangsi Khyentse Rinpoche, Shechen Rabjam Rinpoche, Dzigar Kongtrul Rinpoche, Tsikey Chokling Rinpoche, Dzongsar Khyentse Rinpoche, Jigme Khyentse Rinpoche, Phakchok Rinpoche, Matthieu Ricard, Mayum Dechen, Sally Devorsine
Productie coördinator: David Elliott
Eindredactie: Babeth M. VanLoo
Montage: Douglas Beechwood, Catherine Hollander
Muziek: Chuck &  Theano Lamb
In coproductie met: Crestone Films, Inc., Shechen
© 2012 Boeddhistische Omroep Stichting

Trailer