webshop voor programma's van de boeddhistische omroep op dvd
Wavumba

Wavumba

Zij die naar vis ruiken

Uitzenddatum: Zondag 13-1-2013 14:00 – 15:00 ned. 2
Herhaling: Zaterdag 19-1-2013 09:30 – 10:30 ned. 2

17.50

Beschrijving

WavumbaJeroen van Velzen groeide op in Kenia waar hij vertrouwd raakte met de magische verhalen over haaien en zeegeesten die een oude visser hem vertelde. Naarmate hij ouder werd, verdween zijn geloof in bovenaardse krachten. Het verlangen naar de onbevangen manier waarop hij vroeger in het leven stond en naar de magie die alles kleur gaf, is echter altijd gebleven.

Daarom keert van Velzen voor zijn film Wavumba terug naar het land van zijn jeugd. Op het koraaleiland Wasini ontmoet hij de oude visser Masoud en zijn vaste hulp, zijn kleinzoon, Juma. Masoud hoopt nog steeds een grote haai te vangen, zoals hem dat lukte toen hij jong was. Hoe lang hij ook zonder vangst blijft, hij blijft geloven dat het hem de volgende dag zal lukken.

WavumbaMasoud zegt dat hij  zich sterker voelt dan ooit, maar zijn leeftijd maakt hem kwetsbaar. Bovendien staat het regenseizoen voor de deur. Dan kan hij maandenlang niet naar zee. Is dit het laatste jaar dat hij de grote haai kan vangen? Van Velzen volgt Masoud en Juma op hun tochten. Tussendoor horen we verhalen van vroeger. Oude mensen vertellen over een bijna verdwenen magische wereld van zeegeesten, bedreigingen en mythische oude vissers.

Op de laatste dag samen laat Masoud het heilige eiland Mpunguti zien, de plek waar zijn voorouders begraven liggen. Daar realiseert van Velzen zich dat de magie van deze wereld zit in de eenvoud ervan. Een wereld waarin Masoud en generaties voor hem jacht maken op het onmogelijke. In alle rust en met vertrouwen in eigen kunnen.

Zie ook wavumba.com

Regie: Jeroen van Velzen
Camera: Lennart Verstegen
Geluid: Robil Rahantoeknam
Geluidsontwerp: Boon & Booy
Montage: Stefan Kamp
Producent: Digna Sinke
Eindredactie: Babeth M. VanLoo.
Met dank aan Mohammed Masoud Muyongo, Juma Lonya Mwapitu, Mariam Juma Mohammed, Mohamed Kirua Mchambi.
In coproductie met SNG Film; met steun van Filmfonds, CoBO en Mediafonds.
© 2012 SNG Film & Boeddhistische Omroep

Trailer