webshop voor programma's van de boeddhistische omroep op dvd

Voorbij horen en zien

Voorbij horen en zien

Portret van Marloes Lasker

Uitzenddatum: Zondag 15-9-2013 14:00 – 14:30 ned. 2
Herhaling: Zaterdag 21-9-2013 10:00 – 10:30 ned. 2

17.50

Beschrijving

Het zijn zulke vanzelfsprekende zintuigen, dat nauwelijks is voor te stellen hoe het is als je beide kwijtraakt. Zenboeddhist Marloes Lasker (1976) heeft de zeldzame ziekte van Usher. In deze documentaire vertelt ze openhartig hoe zij omgaat met haar verlies.

Lees ook het interview met Marloes Lasker, verschenen in de BOSwijzer van september 2013

Wat betekenen zicht en gehoor voor ons? Het zijn dé twee zintuigen waarmee de meesten onder ons de wereld ervaren en in ons opnemen. Wat als je beide niet meer kunt gebruiken, of dat zelfs nooit hebt gekund? Schrijfster Marloes Lasker is zo goed als doof geboren en vanaf haar zestiende neemt ook haar gezichtsvermogen gestaag af.

Toch is Marloes geen slachtoffer dat zich vereenzelvigt met haar ziekte. In het revalidatiecentrum Visio in Apeldoorn leert ze braille en verschillende dagelijkse handelingen, het liefst zoveel mogelijk met gesloten ogen. Met het loslaten van het ‘willen zien’ ontdekt ze tegelijkertijd de verborgen vermogens van haar lichaam.

Daarnaast gaat ze een harde confrontatie aan met haar afnemende zicht door te schrijven. Haar schrijverschap bestaat inmiddels uit het blog tussenpoZEN.com, vol openhartige observaties en de publicatie van twee boeken. Haar tweede boek Ik ken je niet, mijn gelijke, dat tegelijk verschijnt met deze documentaire, is een zoektocht naar het antwoord op het toenemende onvermogen, en hoe zenmeditatie haar de weg wijst.

Regie: Wout Conijn
Foto: Martijn Mulder