webshop voor programma's van de boeddhistische omroep op dvd

Synchroniciteit

Synchroniciteit

Betekenisvol toeval

Uitzenddatum: Zondag 27-1-2013 14:00 – 15:00 ned. 2
Herhaling: Zaterdag 2-2-2013 09:30 – 10:30 ned. 2

17.50

Beschrijving

SynchroniciteitSoms voelt een gebeurtenis zo toevallig en toch zo gepast dat je de neiging hebt er een diepere betekenis in te lezen. De psycholoog Carl Gustav Jung noemde dit soort opmerkelijke toevalligheden ‘synchroniciteit’. Jan Diederen maakte er een documentaire over.

Hij volgt de Franse kwantumfysicus François Martin. Ooit begonnen als ‘hardcore’ natuurkundige, nu gegrepen door het fenomeen synchroniciteit. Dergelijke voorvallen zijn misschien te verklaren vanuit droge kansberekening. Maar hun onverwachte karakter en de verrassende schoonheid nodigen wel degelijk uit tot verwondering. Dingen lijken op wonderbaarlijke wijze samen te vallen, informatie komt wanneer die nét nodig is, alles lijkt precies te kloppen. Voor de ontvanger ervan kunnen zulke momenten bovendien concreet een diepgaand en positief effect teweegbrengen.

SynchroniciteitIn de film trakteert Martin de kijker op verhalen uit zijn eigen koker met betekenisvol toeval. Hij gaat ook in dialoog met de Tibetaanse monniken van het boeddhistisch instituut Kagyu- Dzong in Parijs, op zoek naar de relatie tussen synchroniciteit en boeddhisme.

De zoektocht wordt afgewisseld met verhalen van mensen met bijzondere en soms bizarre ervaringen. Zoals twee Engelse meisjes die op wonderbaarlijke wijze bevriend raken. Of het relaas van een Franse poppenspeler die op precies het juiste moment zomaar een scenario vindt op straat.

 

Regie: Jan Diederen
Camera: Illka Rautio), Bart Speijer, Daan van Helsdingen
Montage: Lodewijk Tossaint
Geluid: Daan van Helsdingen, Jan Diederen
Geluidsmix: Gerard van Doornmalen, Angelo Caspers, Lodewijk Tossaint
Kleurcorrectie: Judith de Boer
Muziek: Matthijs Kieboom
Uitvoerend producent: Dave Herman
Eindredactie: Babeth M. VanLoo
Met dank aan: CERN (European Organization for Nuclear Research), Lama Gyourmé, Bernadette Ota, Andrée & Jean Fregnac, Alain Connes, Patrick Aurenche, Peter Ramaekers, David Peat, Jean Francois Vézina, Menno Boerema, Gys Zevenberg, Alex Booy, Tim Fierens, TOOLBAR Hilversum, alle crowdfunders
© 2013 Jan Diederen/Inscape en Boeddhistische Omroep Stichting

Trailer