webshop voor programma's van de boeddhistische omroep op dvd
Khandro

Khandro

Vrouwelijke Tibetaanse meester

Uitzenddatum: Zondag 30-6-2013 14:00 – 15:00 ned. 2
Herhaling: Zaterdag 6-7-2013 09:25 – 10:25 ned. 2

17.50

Beschrijving

Khandro

Deel drie van de vierdelige serie vrouwen en boeddhisme die de BOS dit jaar uitzendt.

Een portret van de bekendste vrouwelijke Tibetaanse lama Jetsün Khandro Rinpoche, bij wie het boeddhisme er met de paplepel is ingegoten. Op haar tweede werd zij herkend als de reïncarnatie van Yeshe Tsogyal, de eerste vrouwelijke Tibetaanse traditiehouder. Ook erfde ze al op jonge leeftijd het klooster van haar vader, de lama Mindrolling Trichen.

KhandroDe film volgt Khandro in het Mindolling klooster in India, maar we reizen ook naar de VS, waar ze samen met haar zus het Tibetaans boeddhistisch centrum Lotus Garden oprichtte. Door Khandro’s westerse scholing op een internationale school in India was zij een van de weinige Tibetaanse leraren die perfect Engels spraken, en ze reisde net als haar mannelijke collega’s richting het Westen.

Voor filmmaker Babeth VanLoo was het een bijzondere gebeurtenis om in Amsterdam in de jaren negentig deze eerste vrouwelijke Tibetaanse leraar tegen te komen. Maar vooral Khandro’s leraarschap maakte indruk. En dat wordt voor de kijker gaandeweg voelbaar. Haar lessen kenmerken zich door strengheid en gevoel voor humor. Anders dan de meeste leraren is zij niet zozeer bezig met het volgen van de teksten, maar predikt zij de belichaming en de toepassing ervan in het dagelijkse leven. Iets waarvan zij zelf het lichtende voorbeeld is.
Meer over de serie vrouwen in het boeddhisme:

Regie/scenario: Babeth M. VanLoo

Trailer