webshop voor programma's van de boeddhistische omroep op dvd
Hoe luidt het land

Hoe luidt het land

De stilte buiten ons

Uitzenddatum: Woensdag 22-5-2013 23:00 – 24:00 ned. 2, bij Holland Doc
Herhaling: Zaterdag 15-6-2013 09:30 – 10:30 ned. 2, bij Holland Doc

17.50

Beschrijving

Hoe luidt het landHoe klinkt Nederland eigenlijk? Nemen we nog wel de tijd om goed te luisteren naar de geluiden om ons heen? En is het in Nederland nog wel eens ergens helemaal stil? Met deze vragen leidt Stella van Voorst van Beest ons door Nederland en ‘toont’ haar bijzondere en alledaagse geluiden.

Schiphol. Voor sommige mensen is het geen vertrekpunt, maar de ultieme bestemming. Gezeten op een tuinstoel naast de auto, op een parkeerplaats, zien we een gezinnetje zichtbaar genieten. Van hun patatje met, want ja, er staat een frietkraam in de buurt. Maar vooral van het vlieggeraas. Wat voor de een muziek is, beleeft de ander als herrie. Even later zitten we in het kantoor van Bewoners Aanspreekpunt Schiphol. Hier telefoneert een medewerker geduldig met een omwonende, die zich beklaagt over laag overvliegend luchtverkeer.

Hoe luidt het landHoe verhouden wij Nederlanders ons tot de geluiden in ons dichtbebouwde landje? Dat is voor iedereen verschillend. Neem nou de trotse bewoner van een zogenaamde “bungawall”, een huis gelegen pal aan de snelweg, aangebouwd tegen een geluidswal. “Om de vierkante meters rendabel te houden”, verklaart de bewoner, die vooral blij is dat hij zo lekker centraal woont.

Naast de dagelijkse gangen van een geluidskunstenaar, op zoek naar bijzondere geluiden op industriële plekken, maken we kennis met Sebastiaan de Roo. Hij is sales-manager van een bedrijf dat dagelijks vanaf tientallen computers de achtergrondmuziek bestuurt in de Nederlandse winkelcentra. En we zien een stel hoteleigenaren in Zuid-Limburg brainstormen over het vermarkten van stilte als “streekproduct.”

Maar is het in Nederland nog wel ergens echt stil? Die vraag vormt de leidraad in de zoektocht van regisseuse Stella van Voorst van Beest. Zo leren we het Nederlandse geluidslandschap kennen, om te zien hoe diep geluid letterlijk en figuurlijk doordringt in ons dagelijks leven.