webshop voor programma's van de boeddhistische omroep op dvd

Het verre Oosten in het Westen

Het verre Oosten in het Westen

Portret van André van der Braak

Uitzenddatum: Zondag 2-6-2013 14:00 – 14:50 ned. 2
Herhaling: Zaterdag 8-6-2013 09:30 – 10:20 ned. 2

17.50

Beschrijving

André van der BraakHet was een kleine maar spraakmakende revolutie die vorig jaar plaatsvond op de Vrije Universiteit in Amsterdam. In het voormalige protestantse bolwerk startte een nieuwe studierichting: boeddhistische filosofie. Zenboeddhist André van der Braak werd in januari 2012 benoemd als eerste bijzonder hoogleraar. Filmmaker Pat van Boeckel volgde hem tijdens zijn eerste schreden op dit pad.

NietzscheDat pad leidt al meteen naar het verre oosten, als André namens de VU naar China afreist, om een uitwisseling op poten te zetten met de Renmin universiteit van Beijing. Fietsend door Beijing aanschouwt André de revival van het Chinees boeddhisme, dat tussen 1949 en de jaren tachtig onder druk stond door het communistisch bewind. Terug in Amsterdam wordt duidelijk dat André voortdurend heen en weer reist tussen filosofie, meditatie, ritueel en praktijk. Zo laat André zich ook graag inspireren door Europese denkers.

Hij promoveerde op Nietzsche, in wiens westerse filosofie hij de kern van de oosterse boeddhistische leer weerspiegeld ziet. Vanuit Sils Maria, het Zwitserse dorp waar Nietzsche zijn bekende werken schreef, kruipt hij in de huid van Zarathustra, de Perzische profeet die Nietzsche opvoert om de westerse cultuur onder loep te nemen en laat op die manier zien dat de kloof tussen Oost en West kleiner is dan wij denken.

Regie, camera en montage: Pat van Boeckel
productie/geluid: Karin van der Molen
Postproductie: Geert Braam
Eindredactie BOS: Laetitia Schoofs

Met dank aan:
André van der Braak
Ming Ying – Abt Bailin Klooster China
Inge Jansen – Tolk/Vertaling
Pieter van der Kulk – Hospice De Liefde
Dr Caifang Zhu – Renmin Universiteit Beijing
Het Nietzsche-Huis Sils-Maria, Switzerland
Professor Wim Janse VU Amsterdam
Zen centrum Amsterdam
Fem Baarspul
Ton Lathouwers
Louise Kleinherenbrink
© 2013 Boeddhistische Omroep Stichting.

Trailer