webshop voor programma's van de boeddhistische omroep op dvd

Be Your Own Teacher

Be Your Own Teacher

Boeddhisme volgens Martine Batchelor

Uitzenddatum: Zondag 16-6-2013 14:00 – 14:30 ned. 2
Herhaling: Zaterdag 22-6-2013 10:00 – 10:30 ned. 2

14.95

Beschrijving

Deel twee van de vierdelige serie vrouwen en boeddhisme die de BOS dit jaar uitzendt.

Martine BatchelorMartine Batchelor is een markant boeddhistisch leraar. Opgegroeid in een atheïstisch gezin en met een rugzak vol anarchistische idealen vertrekt ze op 22-jarige leeftijd voor een maand naar Azië. Door een misverstand met haar vliegticket belandt Martine per abuis in Korea. Als haar wordt gevraagd om non te worden in een boeddhistisch klooster, hoeft ze niet eens na te denken.

Tien jaar later zit ze er nog steeds en heeft zich intussen een vriendschap met Stephen Batchelor ontwikkeld, die misschien iets te innig is voor de kloosterse levensstijl. Als haar leraar, Meester Kusan, overlijdt, besluit ze om samen met Stephen uit te treden. Ze trouwen en leven zes jaar in een Engelse boeddhistische gemeenschap. Hier maakt ze zich de vipassana-methode eigen, naast de Koreaanse zen die zij en Stephen al beoefenden.

Martine BatchelorTegenwoordig wonen ze in Frankrijk en reizen ze de wereld rond, om retraites te begeleiden en lezingen te geven. De film toont Martine in haar dagelijkse leven in Bordeaux, samen met Stephen en haar 86-jarige moeder die onder hen woont. Tussen het tuinieren door vertelt ze over het creatief bewustzijn en hoe ze dit gebruikt in het omgaan met vergankelijkheid en de dagelijkse sores. Waaronder haar vergeetachtige moeder die niks heeft met het boeddhisme.

Deel 2 uit de serie Vrouwen en boeddhisme

Regie: Anne Kleisen
Met: Martine Batchelor, Stephen Batchelor, Evelyne Decorte, Léa Fages
Camera: Jurgen Gude
Geluid: Stéphane Lun-Sin
Montage: Emil van Zuylen
Nabewerking: Geert Braam, Postzuid
Vertaling: Invision
Eindredactie: Laetitia Schoofs
Met dank aan: Astrid Bussink, Hellen van Schelven, Theodore Gering
©2013 Boeddhistische Omroep