webshop voor programma's van de boeddhistische omroep op dvd
Ataraxia

Ataraxia

Poodle shaving for the blind

Uitzenddatum: Zaterdag 16-11-2013 00:25 – 01:50 ned. 2

17.50

Beschrijving


Wie een ultieme handleiding voor het leven wil maken heeft veel papier nodig. Zoveel wordt wel duidelijk na het zien van de film Ataraxia. Want hoe krijg je zicht op hoe te leven, in een wereld waarin alles afhangt van ‘hoe je het bekijkt’?

In de mythologisch te noemen drukkerij Ataraxia rollen dagelijks stapels handleidingen van de pers. Voor elke denkbare kwestie in het leven bestaat wel een brochure. Zoals:  “Hoe voed ik mijn hond op?”, “Poodle shaving for the blind” en “Wie unterhalte ich mich mit meine Lituischen Gaste, nachdem ich schon einige malen gefragt habe ob die nicht besser ins Hotel gehen konnten?” Geen kwestie zo bizar, of er bestaat wel tekst en uitleg voor.

In de film Ataraxia komen de meest verrassende handleidingen van de drukkerij tot leven. Zo zien we door wespenogen hoe ingewikkeld het is om vanuit een tafel vol zoetigheid je weg terug naar buiten te vinden. Zeker als je niet bekend met het concept vensterglas. Een Vietnamese jongeman raakt in grote paniek als hij zijn penis ziet krimpen. De brochure waarin de oorzaak en het verloop van zijn penibele toestand wordt uitgelegd, doet hem net zo snel weer kalmeren. En in een paradijs dat geschilderd had kunnen zijn door Bob Ross, lijkt alles pais en vree. Maar hoe ga je vervolgens om met al die weeïgheid en verveling?

Ataraxia is het Griekse woord voor een ‘heldere staat van onverstoorbaarheid’. Van buitenaf kunnen we niet weten wat er in het hoofd van een eend in een eendenkooi omgaat. Vinden we vanuit ons eigen perspectief de kalmte in een antwoord op de vraag ‘hoe te leven?’ Of juist in de ultieme relativering van al onze ‘problemen’?

Regie: Sander Blom

Wegens auteursrechten niet buiten Nederland online te zien