webshop voor programma's van de boeddhistische omroep op dvd
leegte en het woord

leegte en het woord

Cultuurstrijd in Mongolië

Uitzenddatum: Zondag 23-9-2012 14:00 – 15:00 ned. 2
Herhaling: Zaterdag 29-9-2012 09:30 – 10:30 ned. 2

17.50

Beschrijving

leegte_en_woord_01Het jongste strijdtoneel van de ‘clash of civilizations’ bevindt zich op de steppen van Mongolië. In de onmetelijke leegte heeft zich een buitenlands leger van spirituele weldoeners gevestigd dat strijdt om oor en ziel van drie miljoen Mongolen.

De zendingswerkers zijn daar met de beste bedoelingen. Maar de spirituele en culturele eigenheid worden toch roofgoed voor de neo-imperialistische reflexen van de (christelijke) hulpverlening.

leegte_en_woord_02We zien de mentale tocht van de Congolese pastor Gaby Bamana. Hij verspreidt het Woord en verleent hulp  in Mongolië, maar staat nu die op het punt staat uit zijn katholieke orde te treden. Na vijftien jaar van barmhartigheid in de Mongoolse wezen- en armenzorg, en als eerste Afrikaan op de steppe, heeft Bamana het punt bereikt waarop zijn geloof in de missie hem in de steek laat.

leegte_en_woord_03In een wereld waar integratie en acceptatie woorden van steeds grotere betekenis zijn, kan het jonge speelveld dat Mongolië is, werken als een spiegel voor ons eigen bewustzijn en verantwoordelijkheidsbesef.

Regisseur: Floris Jan van Luyn
Met: Gaby Bamana , Matthieu Ndjeok Golime, James Owenby, Erin Eidenshink, Holli Vining, Mike Windle, Chinzorig Lhagvajav , Gee
Producent: Bruno Felix, Femke Wolting
Eindredactie: Babeth M. VanLoo
Productie: Anne Buiter
Uitvoerend producent: Fabie Hulsebos, Janneke van de Kerkhof
Camera: Stef Tijdink
Geluid: Rik Meier
Montage: Menno Boerema
Muziek: Daniël Hamburger
Bureau productie: Jasja Arian
© 2011 Submarine, Boeddhistische Omroep Stichting