webshop voor programma's van de boeddhistische omroep op dvd
Jotika – één met Boeddha

Jotika – één met Boeddha

Portret van boeddhistische leermeester

Uitzenddatum: Zondag 9-9-2012 14:00 – 15:00 ned. 2
Herhaling: Zaterdag 15-9-2012 09:30 – 10:30 ned. 2

17.50

Beschrijving

Jotika HermsenJotika Hermsen is een van de weinige vrouwelijke boeddhistische leermeesters in Nederland. Dit jaar wordt ze tachtig. Welke keuzes heeft zij in haar leven gemaakt, en waarom?

Als jong meisje trad ze toe tot de katholieke nonnenorde. In de revolutionaire jaren zestig leefde Jotika in vrouwengemeenschappen buiten het klooster. De ‘God is dood’-theorie van onder andere Nietzsche, haar actieve welzijnswerk binnen het feminisme en de apocriefe Gnostic Gospels hadden grote invloed op haar pad. Toch bleef ze verlangen naar meer contemplatieve beoefening.

Jotika HermsenIn 1976 trad ze uit als katholieke zuster en legde de geloften af in het Theravada-boeddhisme. Jotika verbond zich als leraar aan Sangha Metta en werkte nauw samen met Mettavihari uit de Thaise Buddhavihara traditie. In 2005 kreeg ze in Bangkok de onderscheiding ‘Outstanding Woman in Buddhism’ van de Verenigde Naties. Ze is nog steeds actief als leidinggevende bij Vipassana retraites.

 

Regie/producent: Babeth M. VanLoo Met: Jotika Hermsen, Ina Wind, Louis Hermsen, Jan Hermsen, Simin Abravesh, Sophie Lühr-Tanck, Gert de Visser, Guido Scholte, Martin de Lange, Inez Roelofs, Hanneke Braam
Camera: Brigit Hillenius, Babeth VanLoo
Geluid: Martijn van Haalen
Montage: Chris Teerink
Eindredactie: Laetitia Schoofs, Kees Hin
Muziek: Geert Mak van Dijk speelt John Cage en Philip Glass; Hymne aan de Wijsheid olv Ellen Deimann;
Fotografie: Ine van den Broek, e.a.
Mixage: Geert Braam
Kleurcorrectie: Jef Grossfeld
Met dank aan: Familie Hermsen, Eerwaarde Chamrun en de monniken van Buddhavihara Landsmeer, Ina Wind, Sangha Metta, Maha Karuna Ch’an,
Vipassana Meditatie Rotterdam

© 2012 BOS  – een Boeddhistische Omroep productie