webshop voor programma's van de boeddhistische omroep op dvd
Crazy Wisdom

Crazy Wisdom

Life and Times of Chögyam Trungpa Rinpoche

Uitzenddatum: Zondag 4-11-2012 14:00 – 15:00 ned. Ned 2
Herhaling: Zaterdag 10-11-2012 09:30 – 10:30 ned. Ned 2

17.50

Beschrijving

crazy-wisdom(1)Chögyam Trungpa Rinpoche, de ‘bad boy’ van het boeddhisme, brak met de westerse opvattingen over hoe een leraar zich moet gedragen. Hij dronk, rookte en hield er verschillende relaties op na met leerlingen. Tegelijkertijd wordt hij erkend als een van de prominente personen die het boeddhisme naar het Westen gebracht hebben. Trungpa groeide op binnen de Tibetaanse kloostermuren en moest vluchten tijdens de Chinese Communistische invasie van 1959.
Crazy-wisdom(1)In Groot-Brittannië verruilde hij zijn monniksgewaden voor een westerse outfit, omdat hij vond dat ze een blokkade vormden voor zijn studenten om het boeddhisme beter te begrijpen. Hij gaf zijn kloostergeloften op, trouwde met een zestienjarige en omarmde het westerse leven. Was dit “Crazy Wisdom”? Zelfs zijn critici zijn het er over eens dat Trungpa’s onverborgen en buitensporige leefwijze nooit in de weg heeft gestaan van zijn vermogen om de oude leringen over te dragen in de moderne westerse cultuur.

Dichter Allen Ginsberg beschouwde Trungpa als zijn goeroe. Thomas Merton, een katholieke priester, wilde een boek met hem schrijven. Muziek-icoon Joni Mitchell schreef een lied over Trungpa.

Meer dan twee decennia na zijn dood roept zijn naam nog steeds bewondering en verontwaardiging op. Met ongekende toegang tot Trungpa’s binnenste vrienden- en familiekring, nodigt de regisseuse Johanna Demetrekas de kijkers uit om het gebruikelijke denkbeeld over leraren en leiders te overstijgen.

Bekijk de trailer

Regie/producent: Johanna Demetrakas
Producent: Lisa Leeman

Camera: Pablo Bryant
Geluid: Midge Costin
Montage: Johanna Demetrakas, Kate Amend, A.C.E.
Co-producer: Louise Rosen
Eindredactie: Babeth M. VanLoo
Muziek: Sean Callery
Kleurcorrectie: Bill Bryn Russell