webshop voor programma's van de boeddhistische omroep op dvd

Rosa’ s Hellevaart

Rosa’ s Hellevaart

Verkenning van de hel in wereldreligies

Uitzenddatum: Zaterdag 3-4-2010 23:20-00:55 ned. 2
Herhaling: Zaterdag 10-4-2010 08:15-09:50 ned. 2

17.50

Beschrijving

TV_Rosas_Hollenfahrt_01In deze filmdocumentaire verkent Duits topregisseur Rosa von Praunheim de geschiedenis van de hel. Hij gaat op zoek naar de oorsprong van het idee van een ziel, naar het ontstaan van religies en naar opvattingen over vergelding in het hiernamaals.

Von Praunheim, die opgroeide in een streng katholieke omgeving, gaat te rade bij theologen, cultureel antropologen, religieuze fundamentalisten en godsdienstcritici. Geen enkele wereldgodsdienst blijkt vrij te zijn van afschrikwekkende visioenen van de hel. Ook het boeddhisme niet: het Tibetaans boeddhisme heeft er maar liefst 32.
Ze zijn niet – zoals de christelijke hel – eeuwigdurend, maar maken deel uit van een van de Bardo’s: de overgangsfase tussen een vorig leven en een reïncarnatie. Bovenal is de hel voor boeddhisten geen plek, maar een gemoedstoestand waarin je verblijft als resultaat van je negatieve acties, ook tijdens het leven zelf.

TV_Rosas_Hollenfahrt_02Velen zien het levende bewijs van de hel op aarde in de beide wereldoorlogen en in de Holocaust. Ook maken satanische afbeeldingen deel uit van het trendy amusementsaanbod in de popcultuur. Vooral binnen de muziekwereld wordt de christelijke kerk flink op de korrel genomen door genres als black metal. Opmerkelijk genoeg heeft het moderne denken de religie niet vervangen. Het tegendeel is eerder waar: het verlangen naar onsterfelijkheid, het onvermogen om de dood de accepteren en de behoefte om te geloven in rechtvaardigheid zijn nog springlevend.
Met onder andere opnames van de bijzondere verzameling schilderijen van Jeroen Bosch in het Jheronimus Bosch Art Center in Den Bosch.

Bekijk de trailer

Schrijver/producent/regie: Rosa von Praunheim
Met: Eva-Maria Kurz, Hamze Bytyci, Judith Evers, Anne Gaedcke, Maurice Ittershagen, Thora Kleinert, Gianni Meurer, Michael Steger, Babett Arnold, Melek Diehl
Camera: Elfi Mikesch, Thomas Ladenburger, Lorenz Haarmann, Wilfried Kaute, Natasha Dudinski, Kerstin Pommerenke
Geluid: Thomas Ladenburger, Lilly Grote
Montage: Mike Shephard
Muziek: Andreas Wolter
Mixage: Matthias Behrens
Special effects: Bastian Scheitling
Producent TV
eindredactie BOS: Babeth M. VanLoo
Een co-productie met: BOS, ZDF
In samenwerking met: ARTE; ORF, Franz Grabner, YLE, Ritva Leino
Met dank aan: Hieronymus Bosch Art Center, GMF Berlin, Oliver Sechting, Johannes von Müller
© 2010 een Rosa von Praunheim Filmproduktion/ZDF/BOS productie