webshop voor programma's van de boeddhistische omroep op dvd

FUTURE EXPRESS: MADE IN TAIWAN

FUTURE EXPRESS: MADE IN TAIWAN

Vader en zoon per trein over het 'Ilha Formosa'

Uitzenddatum: Woensdag 20-10-2010 22:55 – 23:30 ned. 2
Herhaling: Zaterdag 30-10-2010 14:40 – 15:15 ned. 2

17.50

Beschrijving

De Nederlandse multiculturele samenleving staat onder zware druk; tolerantie en respect zijn ver te zoeken. Hoe gaan de landen om ons heen om met etnische conflicten en religieuze verschillen? De documentairereeks Future Express van Nipkowschijfwinnaar Rob Hof geeft het antwoord. Op het dak van een trein, in een goederenwagon, over versleten spoorrails, in supersnelle, luxe treinen met televisie aan boord, door de jungle en over duizelingwekkende bruggen reist Hof met zijn zoon Erik de hele wereld over. Hij toont inspirerende, ontroerende en intrigerende verhalen van treinreizigers uit alle hoeken van de aarde.
Future Express is een crossmediaal project van de BOS, NCRV en Hoffilm

TV_future_taiwan01Future Express
Rob en Erik Hof reizen met High Speed treinen (320 km per uur) en ATR treinen (130 km per uur) over een eiland dat Portugese zeevaarders ooit ‘Ilha Formosa’ noemden. In de zeventiende eeuw stichtte de VOC hier een handelspost, maar de Chinezen van het vasteland verdreven de Nederlanders. In 1949 arriveerden er twee miljoen Chinezen, die het communistische China ontvluchtten. 98% van de Taiwanese bevolking is Chinees en het is alsof de traditionele Chinese cultuur hier meer bewaard is dan op het vasteland, waar ideologie en partij de samenleving en cultuur aan banden gelegd hebben.

TV_future_taiwa02Taiwan leeft al jaren op gespannen voet met buurland China dat het eiland nog steeds als provincie beschouwt, en niet als onafhankelijke staat. Het heeft zich politiek ontwikkeld tot een vrije en bruisende democratie, maar formeel de onafhankelijkheid uitroepen zou tot oorlog leiden. Ook weigert China nog steeds om diplomatieke betrekkingen aan te gaan met landen die Taiwan als onafhankelijke staat erkennen.

In en buiten de trein ontmoeten Rob en Erik Hof de Chinezen van Taiwan, die zich trots Taiwanees noemen. Op de meest vriendelijke wijze delen treinreizigers hun levenservaringen. Het algemene motto lijkt: “Laat je niet opjagen door een grote broer, die je wilt vermorzelen. Geloof in jezelf, je eigen cultuur.”

Regie: Rob en Erik Hof
Camera: Andrej Kaluza
Montage: Theo Raben
Lokale productie Taiwan: Joyce Iling-Huang
Research: Gabi Wojtiniak
Produktie-assistentie: Robert Weijs
Muziek: Rob Hauser
Eindredactie: Boeddhistische Omroep Stichting
Produktie: Hoffilm in opdracht van de Boeddhistische Omroep Stichting
© 2010 BOS & Hofflim