webshop voor programma's van de boeddhistische omroep op dvd
Zazen nu

Zazen nu

Het dagelijks leven in een Japans zenklooster

Uitzenddatum: Zondag 1-11-2009 13:00 – 13:30 ned. 2
Herhaling: Zaterdag 7-11-2009 09:50 – 10:20 ned. 2

14.95

Beschrijving

tv_zazen_roshi_armen

Beeldend kunstenaar, filmmaker en zenboeddhist Madelon Hooykaas verbleef in 1970 enige tijd in een Japans zenklooster. Ze was de eerste Westerse vrouw die toegelaten werd in dat klooster en kreeg uiteindelijk ook toestemming om daar foto’s te maken. Dit resulteerde in 1971 in het fotoboek Zazen, gepubliceerd in Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten.

Bijna veertig jaar later keert zij terug naar Japan en doet een filmisch verslag van haar ervaringen tijdens het verblijf in Bukkoku-ji, een Soto-Zen trainingsklooster in Obama.

tv_zazen_slag7In deze unieke film neemt de kijker deel aan het dagelijks leven in dit traditionele klooster. Bij de verschillende onderdelen van de film zijn teksten geplaatst van Dogen Zenji (1200-1253), de grondlegger van de Soto-zenschool.

Abt en zenmeester van dit klooster Roshi Harada Tangen, die al 85 jaar is, geeft zijn visie op het leven: “You and me not seperate, everything is one, only one root.”

In Mei 2010 verschijnt bij uitgeverij Ankh-Hermes het boek Zazen Nu met foto’s en dagboekaantekeningen van Madelon Hooykaas, een essay van Nico Tydeman en teksten van Dogen Zenji.

 

Regie/Productie/Camera/Geluid: Madelon Hooykaas
Met: , de monniken en nonnen van Bukkoku-ji, Obama, Japan
Eindredactie: Babeth M. VanLoo
Montage/Mixage: Geert Braam
Teksten: Dogen Zenji
Fragment: “Portret van een fotografe”(NOS) van L. Steenbergen (1972)
Kalligrafie: Roshi Harada Shodo
Met dank aan: Roshi Sama Harada Tangen, Somyo-san, de monniken en nonnen van Bukkoku-ji, Obama, Japan, Nico Tydeman, Belenda Yamakawa, Rumiko Hagiwara
© 2009 een Boeddhistische Omroep Stichting productie