webshop voor programma's van de boeddhistische omroep op dvd

TOUCHING THE EDGE: MICHAEL MCCLURE

TOUCHING THE EDGE: MICHAEL MCCLURE

Beatdichter van het eerste uur

Uitzenddatum: Zondag 27-12-2009 12:30 – 13:00 ned. 2
Herhaling: Zaterdag 2-1-2010 09:50 – 10:20 ned. 2

14.95

Beschrijving

TV_Mcclure2Michael McClure is een beatdichter van het eerste uur. In 1955 gaf hij zijn eerste optreden op het beroemde evenement in the Six Gallery in San Francisco. Op dat moment had hij nog niet door dat hij samen met Allen Ginsberg, die op dezelfde avond zijn beroemde gedicht Howl voorlas – Jack Kerouac zat in de zaal -, en anderen zoals Lawrence Ferlinghetti en Gary Snyder de spreekbuis van een generatie zou worden. Hij dacht dat de mensen geshockeerd zouden zijn als ze hun poëzie zouden horen maar het tegendeel was waar: ze wilden meer.

mcclure,dylan_en_ginsbergSindsdien kun je zeggen dat ze de wegbereiders van de protestgeneratie van de jaren ’60 werden. McClure kwam in contact met de rockgroep The Doors en was de beste vriend van zanger Jim Morrison gedurende de laatste jaren van diens leven. De spirituele dimensie van de beatgeneratie was al in het begin bij alle leden aanwezig. Geïnspireerd door het boeddhisme keken zij liever naar Azië dan naar Europa.

McClure drukt in zijn dichtbundel Touching The Edge zijn fascinatie uit voor het onbenoembare en de natuur. We zien hem gedichten voordragen, ook nieuwe die nog niet uitgegeven zijn. Op een concert in Golden Gate Park in San Francisco ter ere van de veertigste verjaardag van Woodstock treedt hij op met zijn oude vriend Ray Manzarek van The Doors, met wie hij door de jaren heen steeds heeft opgetreden, en enkele cd’s uitbracht.

Regie, camera en montage: Alexander Oey
Geluid: Benny Jansen
Producent/eindredacteur: Babeth M. VanLoo
Met dank aan: Michael McClure en Amy Evans McClure
© 2009 een Boeddhistische Omroep productie