webshop voor programma's van de boeddhistische omroep op dvd
In Birma

In Birma

Undercover in een verboden land

Uitzenddatum: Zondag 19-10-2008 12:00 – 13:00 ned. 2
Herhaling: Zaterdag 25-10-2008 09:30 – 10:25 ned. 2

10.00

Beschrijving

In_Birma_medToen boeddhistische monniken in Birma in september 2007 in opstand kwamen was de eerste reflex van documentairemaakster Karin Junger (bekend van Bolletjes blues!) om er naar toe te gaan en ze te ontmoeten. Maar Birma zat en zit potdicht. Journalisten en filmmakers mogen er niet in. Daarom ging ze er met collega Brigit Hillenius als toerist heen.

In_Birma_01_med(1)De film is een persoonlijk verslag van de reis en de ontmoetingen met de monniken, over de dilemma’s van het filmen in een verboden land, dat zinvol blijkt ondanks de vele beperkingen. Ondanks hun geweldloze houding vormen de monniken een bedreiging voor de machthebbers. Zij zijn de intelligentsia en het geweten van Birma en hebben een grote invloed op de hele samenleving.
De reis eindigt niet in Birma. In New York leven duizenden Birmese vluchtelingen. Eén van hen is Sayadaw U Kovida, abt van een groot klooster in Birma, veroordeeld tot drie jaar cel en dwangarbeid wegens het weigeren van giften van de militairen. Voor monniken de ultieme daad van verzet. ‘In Birma’ bevat het laatst gefilmde interview met hem, voor zijn overlijden.

Productie & regie: Karin Junger
Eindredactie: Babeth M. VanLoo
Camera & geluid: Brigit Hillenius
Montage: Danniel Danniel
Met dank aan: Burma centrum Nederland, Claire Pijman, Marianne Mourik, Ashin Nayaka-Sasana Moli (International Burmese Monks Organization), Maug Yit-MoeMaKa, Burmese News Group, U Wilatha & Tin Myo Aung
Deze productie werd mede mogelijk gemaakt dankzij: Amnesty International, Stichting Democratie & Media, Oxfam Novib
© Made in Holland Films & BOS, 2008