webshop voor programma's van de boeddhistische omroep op dvd
Op zoek naar Zhang Zhung

Op zoek naar Zhang Zhung

Een pelgrimage tussen het geestelijke en het aardse

Uitzenddatum: Zondag 10-6-2007 14.34 – 15.34 uur ned. 2
Herhaling: Zaterdag 16-6-2007 09:524 – 10:25 uur ned. 2

10.00

Beschrijving

op_zoek_naar_zhang_zhungVergezeld van een Amerikaans fotograaf onderneemt de Bön-monnik Gelek een reis vanuit Kathmandu. Hij wil naar het oude koninkrijk Zhang Zhung waar eens de Bön-religie en de boeddhistische Dzogchen-traditie floreerden. Op zoek naar mythische paleizen en heilige steden reizen ze onder de schaduwen van de berg Kailash in het westen van Tibet. Tijdens hun reis worden ze vergezeld door dhamis (orakelmystici) en sjamanen. Samen vormen ze een bont gezelschap van contrasterende personen.

Op hun reis door het grimmige, maar prachtige landschap van Nepal en Tibet wordt hen het een en ander duidelijk over Bön, een andere religie die ouder is dan het Tibetaanse boeddhisme, ook al is deze vrijwel onbekend en genegeerd. Tijdens de pelgrimstocht denkt Gelek na over wat het betekent om een monnik te zijn. Hij worstelt met z’n twijfels en wil de wortels van z’n religie en identiteit blootleggen.

Het is een pelgrimage waarbij de realiteiten van het geestelijke en het aardse in elkaar overvloeien en er voortdurend obstakels overwonnen dienen te worden. Tijdens de zoektocht naar schitterende paleizen en prachtige dromen proberen Gelek en Tom aan hun verwarring te ontkomen en de essentie van Zhang Zhung te vinden.

Regie : Alex Gabbay
Productie : Thomas Kelley
Met dank aan – H.E. Tenzing Namdak Tsewang Lama, Norbu Lama, Nirmal Gauchan, Suzy Gabbay, Debroah Merola, Anagha Neelakanatan, Pravesh Gurung, Aparna Basnyat, Tanya, Pam Thompson, Aquarium Studios