webshop voor programma's van de boeddhistische omroep op dvd

Nicolaas Pierson: een gezellig gesprek

Nicolaas Pierson: een gezellig gesprek

Van bankierszoon tot boeddhistische klamboeboer

Uitzenddatum: Zondag 24-6-2007 14:05 – 15:05 ned. 2
Herhaling: Zaterdag 30-6-2007 09:15 – 10:10 ned. 2

10.00

Beschrijving

piersonEen portret van Nicolaas Pierson, nazaat van bankiers, filosofen en een minister-president. De nu 53-jarige Nicolaas Pierson was al vroeg geïnteresseerd in het boeddhisme en andere culturen. Nadat hij ontwikkelingseconomie had gestudeerd kwam hij naar Thailand. Daar zette hij een klamboefabriek op en verdiende een fortuin. Maar hij werd ook monnik. Al meer dan tien jaar woedt de kanker echter in zijn lichaam. In deze documentaire vertelt hij over zijn leven en de naderende dood.

Aan de hand van gesprekken met zijn naasten en unieke beelden uit het persoonlijk archief van Pierson zelf als monnik en van zijn klamboefabriek, wordt een beeld geschetst van een man die met berusting terugblikt, maar ook ongerust is: ‘Wij zijn van de aarde. De aarde is niet van ons’, zegt hij. Door het feit dat hij met zijn klamboes honderdduizenden mensenlevens per jaar redt neemt de bevolkingsdruk weer toe, en dus ook de behoefte om meer vlees te eten. ‘Als we al geen respect voor dieren hebben, hoe kunnen we dan respect voor het milieu hebben?’, vraagt hij zich af. Ook de periode dat hij monnik was passeert de revue, en het gevecht tegen het ego, dat zo graag wil consumeren.

Hij accepteert zijn prostaatkanker. Al 11 jaar heeft hij nu al kunnen wennen aan de dood. De kankercellen zijn ‘rebellen, die zich hebben losgeworsteld van het systeem’. Ze maken de gastheer af, maar ook daar geldt dat ze bestaansrecht hebben. ‘Het is een onderdeel van de natuur. Dat kan je Boeddhistisch noemen, maar er zijn ook andere culturen die zo denken. Daar kan je geen oordeel over geven.’

Regie: Renée Scheltema
met: Nicolaas Pierson, Nina Pierson, Monica Pierson, Niels Pierson en Hendrik-Jan Scholte
© 2007 BOS