webshop voor programma's van de boeddhistische omroep op dvd

In de ring voor democratie

In de ring voor democratie

Lucia Rijker praat met vier mensen over democratie

Uitzenddatum: Zondag 7-10-2007 12:00 – 13:00 ned. 2
Herhaling: Zaterdag 13-10-2007 09:27 – 10:27 ned. 2

10.00

Beschrijving

In het kader van de themaweek over democratie bij de publieke omroep heeft wereldkampioen boksen en boeddhist Lucia Rijker gesprekken met vier mensen uit verschillende disciplines over wat democratie voor hen persoonlijk betekent.

Lucia_tersteege_2_grootActrice Johanna ter Steege ziet het werken aan een film met een filmploeg als een democratisch proces en hoopt dat ze met het neerzetten van een personage bij het publiek een gevoel kan overbrengen dat hen aanzet tot nadenken.

Rapper Raymzter gelooft niet meer in het uitbrengen van zijn stem in het stemhokje maar gebruikt zijn fysieke stem om in zijn raps commentaar te geven op wat hij om zich heen ziet gebeuren.

Lucia Rijker en Matthijs SchoutenEcoloog Matthijs Schouten ziet in de boeddhistische notie van de onderlinge afhankelijkheid niet alleen het belang voor de relatie tussen mensen en de natuur maar ook tussen mensen onderling, een goede balans tussen de belangen van het individu en de belangen van de samenleving als geheel.

lucia_matthijs_schouten_groCultuurhistoricus Thomas von der Dunk gelooft niet in de democratie als exportartikel met als belangrijkste voorbeeld Irak. De democratie wordt daar niet gezien als een goede inrichting van de samenleving maar als cultuurimperialisme, want het wordt opgelegd door supermacht Amerika.

Saskia_Sassen_grootSaskia SassenDe Amerikaanse socioloog Saskia Sassen geeft buiten de ring commentaar op de staat waarin de democratie heden ten dage in verkeert. Volgens haar is onder druk van de War on Terror en de toenemende privatisering van het publieke domein de democratie ernstig verzwakt en moeten we haar herzien. De overheid moet een krachtiger rol gaan spelen om de uitverkoop van de publieke sector te beteugelen en de onzekerheid bij de burgers te verminderen.
(foto’s: Cleo Campert)

Een programma van: Alexander Oey, George Schouten & Babeth VanLoo
Met: Lucia Rijker, Johanna ter Steege, Thomas von der Dunk, Raymzter, Matthijs Schouten, Saskia Sassen/ Rondemeisje: Mercé Wouthuysen
Eindredactie: Babeth M. VanLoo
Studio regie: George Schouten
Productie: Bircan Unlu
Montage: Alexander Oey
Research: Marie Lou Schoenmakers
Camera: Abdel El Khadar, Rene Holbrugge, Pim Hermans, Alexander Oey
Geluid: Martijn van Haalen, Willem Muller, Raymond Kole
Licht: Bernd Wouthuysen, Johan van Steen
Opnameleiding René Verhagen
Projectmanager Hein Pieter Kooter
Beeldtechnicus Willem Kroon
Video editor Peter Beuken
Decorontwerp Dirk Debou
Webapplicatie: Submarine & BOS
© 2007 BOS