webshop voor programma's van de boeddhistische omroep op dvd

Haiku, de kunst van het nu

Haiku, de kunst van het nu

De essentie van een haiku in beeld, tekst en geluid

Uitzenddatum: Zondag 2-12-2007 13:00 – 13:30 ned. 2
Herhaling: Zaterdag 8-12-2007 08:57 – 09:27 ned. 2

10.00

Beschrijving

haiku_01Boeddhist Madelon Hooykaas is geïnspireerd door een pelgrimstocht te voet, zoals beschreven in het beroemde boek Een smalle weg naar het hoge noorden door de Japanse haiku dichter en zenboeddhist Matsuo Basho (1644-1694)

De haiku is een vorm van Japanse dichtkunst, geschreven in drie regels van 5, 7 en 5 lettergrepen. Elke haiku refereert direct of indirect aan de vier jaargetijden. Binnen deze strak afgemeten vorm wordt een ervaring of waarneming, meestal in de natuur, tot expressie gebracht. Geen uitvoerige beschrijvingen maar met een enkele pennenstreek de essentie meedelen. Zichzelf vergeten in de waarneming van de natuur, meeklinken met de natuur en in een directe, spontane uiting haar wezen weergeven: dat is de grondslag van haiku. En dat gebeurt in het moment, in het nu. Basho stelt, dat de haiku als vanzelfsprekend, op geheel natuurlijke wijze, uit het object moet oprijzen. En dat kan alleen als dichter en object één geworden zijn.

haiku_02Haiku, de kunst van het nu toont de essentie van een haiku in beeld, tekst en geluid. Men ziet als het ware door de ogen van de pelgrim, loopt met hem mee, houdt met hem stil… kijkt en luistert. Enkele woorden slechts, verwondering, een uitroep, een vraag. Wat heeft hem in vervoering gebracht?

De muziek voor deze film is gemaakt door de Nederlandse klarinettist en saxofonist Ab Baars. Hij bespeelt de shakuhachi, een authentiek Japans blaasinstrument.

 

 

Meer over Ab Baars

Een film van Hooykaas/Stansfield
productie, camera, geluid, montage: Madelon Hooykaas
on line montage, geluidsmixage: Geert Braam
muziek: shakuhachi improvisatie: Ab Baars
stem: Yoshi Kazama
eindredactie, uitvoerend producent: Babeth M.VanLoo
speciale dank: Chantal duPont, Myung Feyen, Dorothea Frank, Iris Haeck, Eri Kokubo, Elsa Stansfield (1945-2004)
© 2007 BOS