webshop voor programma's van de boeddhistische omroep op dvd
Dood en daarna

Dood en daarna

Dagpo Rinpoche over de Tibetaanse visie op sterven

Uitzenddatum: Zondag 18-11-2007 12:00 – 12:30 ned.
Herhaling: Zaterdag 24-11-2007 09:55 – 10:26 ned.

10.00

Beschrijving

de_dood_en_daarnaHoe gaat dat – doodgaan? Wat zie je, wat ervaar je? En kun je je gemoed nog enigszins sturen? En wat gebeurt er daarna? Een wedergeboorte? Hebben we daar zelf nog iets over in te brengen? Volgens de Tibetaans boeddhistische leer wel – de staat waarin we verkeren op het moment van de dood bepaalt het volgende leven.

Dagpo Rinpoche, een in 1932 in Tibet geboren lama, studeerde boeddhisme en filosofie op diverse universiteitkloosters. Na zijn gedwongen vlucht uit Tibet werd hij gevraagd om aan de Sorbonne in Parijs onderzoek te doen en te doceren. Hij deed dat ruim 30 jaar. In deze film doet hij op een heldere manier verslag van de Tibetaanse visie op sterven en de spirituele begeleiding na de dood. Fragmenten uit het Tibetaans Dodenboek proberen samen met begeleidende visualisaties een inzicht te geven in wat ons in de verschillende tussenstaten te wachten kan komen te staan.

dood_02De Dalai Lama mediteert regelmatig op zijn eigen sterven om controle te krijgen over zijn geest. Hij gaat dan steeds door de dood en hoopt zo wanneer het moment uiteindelijk daar is, hij niet voor al te veel verrassingen komt te staan. Lachend voegt hij eraan toe ‘maar of ik goed genoeg geoefend heb moet nog maar blijken.’

 

 

 

 

Regie George Schouten
met: Dagpo Lama Rinpochee Jhampa Gyatso en de Dalai Lama
eindredactie: Babeth M. VanLoo
camera: Bernd Wouthuysen
geluid: Martijn van Haalen
Muziek: George Schouten
montage: Jan Ketelaars
interviewer: Jean Karel Hylkema
tolk: Rosemary Patton
vertaler: Hans van den Bogeart
met dank aan: Lan Tjoa, Kadam Chöling Holland, Martin Brauen
© 2007 BOS